Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad vill alliansen i Åre kommun?

Annons

Under 2007 sålde alliansen ut hälften av Åre kommuns fastighetsbestånd till Akelius. Alliansen använde då argumentet att denna affär skulle skapa utrymme att förbättra såväl skola som omsorg.

I Akeliusaffären ingick även fastigheter där Barn och Utbildningsnämnden bedriver verksamhet. Jag tänker då närmast på Hamre förskola i Duved och elevboendet på Myltstigen i Järpen. Innan försäljningen var förskolans hyra 256 000 kronor per år och på Myltstigen kronor per år.

Enligt uppgifter från kommunförvaltningen chockhöjs nu hyran på Hamre förskola med 103 000 kronor per år och på Myltstigen med 52 000 kronor per år. En hyreshöjning med 40 procent.

Självklart kommer hyreshöjningen att drabba Barn och Utbildningsnämndens verksamhet. Istället för förbättringar medför försäljningen och de påföljande hyreshöjningarna endast försämringar. En del av nämndens budget måste gå till höjda hyror istället för till kärnverksamheten.

Det sägs även att Årehus haft för avsikt att sälja ut Notvallen, Duveds skola och Järpens brandstation. Hur ska det bli med dessa verksamheter om hyrorna höjs med 40 procent? Då handlar det ju om avsevärt större summor, vilket också kommer att medföra betydande försämringar inom ytterligare verksamheter.

Det blir därför viktigt att fråga sig vad alliansen har för syfte med utförsäljningarna av kommunens fastigheter. Vad anser ni inom alliansen om dessa hyreshöjningar och vilka planer har ni kring fortsatt utförsäljning av våra kommunala fastigheter?