Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad vill ni med skolnedläggningen?

Kommunstyrelsens beslut om nedläggning av Ope skola är på flera sätt motsägelsefullt då befolkningen i Ope/Torvallaområdet är jämförelsevis ung jämfört med andra stadsdelar i Östersund.

Annons

Enligt kommunens befolkningsstatistik kommer inom en femårsperiod cirka 300 elever fler än i dag att gå i områdets grundskolor, med pågående bostadsbyggande inräknat kanske 400.

De skolor som finns kommer att vara maximalt nyttjade och de 100 barnen från Ope får egentligen inte plats i Torvalla.

Beslutet att flytta elever från Ope till Ängsmon, och årskurserna 6–9 från Ängsmon till Torvallaskolan, ser för stunden praktiskt ut, men är bara en kortsiktig lösning, då man med beslutet tvingas flytta grundsärskolans elever från övre Torvalla till Lugnvik inom ett par år.

Den föreslagna förflyttningen innebär en betydande investering för om- och tillbyggnad i Lugnvik, en investering så stor att förtjänsten i besparad renoveringskostnad i Ope helt raderas ut. Vad vill de som röstade för en nedläggning åstadkomma?

En annan motsägelsefullhet är den nya skollagen som föreskriver en ny stadieindelning. Om signalerna från utbildningsdepartementet om ytterligare tydliggörande i kommande revideringar av lagen görs, innebär det att den gamla modellen med att organisera landets skolor efter F–5- och 6–9-modellen definitivt är på väg bort. Varför nämns inget om det i skolutredningen?

Däremot är beslutet en "win-win-affär" för Gunnar Forsberg, verksamhetssamordnare för friskolor i Östersunds kommun och ansvarig för skolutredningen: Barn i högstadieålder i Ope väljer sannolikt att åka buss hela vägen till stans friskolor i stället för att byta buss till Torvalla.

Men framför allt innebär beslutet sannolikt indirekt en ökad skolpeng till stadens friskolor, då bland annat lokalkostnader för tomma lokaler i kommunens renodlade högstadieskolor kan tillkomma.

En utomstående och oberoende granskning av skolutredningen vore därför här intressant att ta del av.

Ope skola.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel