Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad vill vi lämna för vatten till kommande generationer?

Öppet brev till kassodlingsivrarna Centerpartiet (Håkan Larsson) och Aquabest (Erik Olofsson).

Landösjön: Det berömda sportfisket i sjön är sedan flera år ett minne blott. Efter 15 års odling har fiskbajs bildat ett tre meter tjockt, ruttnande och syreförbrukande sedimentlager över stora ytor.

Nedströms, i Natura 2000-området Långan, medför övergödningen stora sjok av döda alger. Vattenrättsägarna anser att odlingsföretaget måste städa upp efter sig.

Ströms Vattudal: Odlingen är polisanmäld två gånger av länsstyrelsen/kommunen; fosforhalten i sjön är för hög. Orsakat av de 1,7 miljoner kilo avföring per år som sprutas rakt ut i Vattudalen.

Höga Kusten: Klassat som världsarv och Natura 2000-område. Den lokala befolkningen har bildat Rädda Höga Kusten som förtvivlat protesterar mot föroreningarna i havet och på stränderna.

Utveckling mot miljövänlig och kretsloppsodlad fisk går nu fort. Många stora Ras-odlingar (recirkulerande vattenbruk) på land planeras och byggs nu i Sverige, Danmark, Norge (!), Åland, USA, Kanada, Ryssland, Saudiarabien(!).

High-tech Ras inomhus: Total kontroll från rom till slakt med hälften så lång produktionstid. Inget avfall eller fosfor dumpas i sjöar och hav. Avfallet är utmärkt för biogasproduktion och växtgödning.

Ras innebär en enorm skillnad på arbetsmiljö. Tydliga och bra lagar och regler för tillståndsgivning och tillsynsverksamhet för kassodlingar existerar inte.

Eller som en handläggare vid tillståndsgivaren, miljöprövningsdelegationen (MPD) i Västerbotten, nyligen uttryckte det i en skrivelse till HaV-myndigheten: "Nuvarande lagstiftning och teoretiska påverkansmodeller avseende storskaliga kassodlingar innebär att tillståndsgivaren bara kan prova och se (trial and error)."

Nedsmutsningen av Ålands skärgård innebar ett odlingsförbud, varför odlarna tvingades ut till havs och till Sveriges skärgård och sjöar.

Till ett Sverige där odlingstillstånden ges på löpande band. Vilket också utnyttjas av norska rödingodlare, eftersom Norge förbjuder kassodling i sötvatten.

Vill vi riskera att lämna över nedsmutsade och vildfiskbefriade vatten till kommande generationer?

Charlie Fredriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel