Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väderomslag lockar upp svampen igen

Kalla och blöta juni fick svampälskarna att jubla. Men värmeböljan i juli har förstört allt.
Hoppet står nu till det regnområde som väntas dra in över landet på söndag.

– Misströsta inte. Svamparnas anlag finns kvar där under marken, och om vi bara får några dagar med regn kommer svamparna att spruta upp igen om en till två veckor, säger svampkonsulenten Christina Brunsell.

I juni small det till i skogen och kantareller stack upp tillsammans med flera typiska höstsvampar – karljohan, andra soppar och stolt fjällskivling – som lurats av lägre temperaturer och mycket fukt.

Det varma och soliga juli fick det mesta att raskt torka bort.

– Det har inte räckt med fläckvisa och lokala skurar. Det behövs ordentligt med regn, helst flera nätter och kvällar i rad – och gärna lite sol dagtid – för att det ska bli riktigt bra med svamp, säger svampexperten Michael Krikorev.

Normalt drar svampsäsongen i gång i slutet av augusti för att kulminera under september och tona ut med trattkantarellerna in i oktober.

– Torra och varma somrar brukar ge ordentligt med just karljohan under hösten. Kantarellerna gillar mer ett jämnt och återkommande regn. Men det är svårt att spå hur den här svamphösten blir efter så mycket värme, säger Krikorev.