Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjar om stöd för Klanghallen

Klanghallens ekonomi är fortsatt en följetong. Så sent som i december avslog Östersunds kultur- och fritidsnämnd en begäran om utökat driftsbidrag. Nu vädjar rektorer, företagare och privatpersoner i Brunflo om mer ishallspengar.

I ett medborgarförslag tar ett 15-tal företagare, skolföreträdare och medborgare vid där Brunflo ishallsförening stångade sin panna blodig före jul.

Som alltid handlar det om pengar och driftsbidrag när Klanghallen är i stöpsleven. Föreningens budget är ännu en gång underfinansierad. Inför 2014 fattas 150 000 kronor. Den summan vill medborgarförslaget att kommunen skjuter till.

I skrivelsen konstateras att uppgörelsen om driften från 1990-talets början inte längre är hållbar. Det avtalet stipulerar att kommunen och Brunflo ishockeyklubb delar på driftskostnaderna. Östersunds kommun måste i stället ta långsiktigt ansvar för ishallsdriften till 100 procent, precis som sker vid Östersunds nya arena, framgår det av brevet till kommunstyrelsen.

Görs inget är risken för likvidation av Brunflo ishallsförening uppenbar. I klartext innebär det att om inte kommunen skjuter till mer pengar tar inte ishallsföreningen ansvar för att spola upp isen i augusti-september inför nästkommande säsong.

När frågan var uppe till beslut i kultur- och fritidsnämnden i mitten av december handlade ishallsföreningens anslagsbegäran om 100 000 kronor extra. Nämnden sa nej med hänvisning till att kultur- och fritid inte förfogade över pengarna.

Nu ställs alltså frågan till kommunstyrelsen, där politikerna i Östersunds näst högsta folkvalda församling även har att besvara om kommunen på detta sätt har för avsikt att "avlöva den södra kommundelen"?

Nio skolor utnyttjar i dagsläget Klanghallen för skridskoåkning under skoltid, framgår det av skrivelsen. Det är därför en rättvisefråga att barnen även i södra kommundelen har tillgång till skridskois precis som i Östersunds centrala delar.

Märkligt tycker även undertecknarna det vara att två kommunägda bolag som Jämtkraft och Östersundshem väljer att stötta enbart en av ishockeyföreningarna, nämligen Östersunds IK.