Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaeride toppturstävling avgjordes i Trillevallen

I lördags samlades topptursentusiaster i Trillevallen för att runda av vintern genom att tävla och umgås. Vaeride Open avgjordes i strålande sol, starka vindar, hagel och snö.

– Det ska vara glädje rätt igenom, sammanfattar Mikael Lärka, en nöjd tävlingsarrangör.

Namnet Vaeride är en lek med sydsamiskans ord för "jag längtar till fjälls". Mikael Lärka har arrangerat tävlingen två gånger tidigare i Åre men nu var det första gången den hölls i Trillevallen.

– Det finns en hel del alpinisttävlingar i Sverige men ingen riktig avslutningstävling där man träffas, dricker en pilsner och äter något gott efteråt.

20 deltagare fördelat på sju lag deltog i tävlingen som tog plats i Trillevallens skidsystem. Det var löpare, skidalpinister, en splitboardåkare (undertecknad) och längdåkare som deltog. Men Mikael Lärka hade gärna sett även cyklister på startlinjen.

– Det är två toppturssäsonger som möts så här års och det ska inte vara avskräckande, utan alla ska ha en möjlighet att testa på.

Banan var 1,5 kilometer lång med en stigning på 150 höjdmeter. Under fyra timmar gällde det att hinna med så många varv som möjligt. Men på grund av det nyckfulla vädret med snöfall och hagelskurar om vartannat, valde tävlingsledningen av säkerhetsskäl att bryta efter två timmar.

Då hade lag Järpens fina gossar hunnit med 14 varv vilket ledde till seger i lagtävlingen. Avslutningsvis hölls en individuell sprint med masstart. Skidalpinisten Björn Gund var snabbast runt banan på cirka sex minuter.