Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga måla färgglatt

Ut med mörker och damm och in med färg - en ommålning av hemmet kan vara precis vad som behövs för att pigga upp det nya året. Men vilken kulör ska man välja? Blått, grått och brutet vitt är experternas tips.

Att måla om är det enklaste sättet att tillföra ny energi hemma och just nu är det färg som gäller i inredningen. Trenden spretar dock åt några olika håll. Pastelltoner och grått har varit de två största trenderna under hösten både på möbler och väggar. Men kanske är pastellerna på väg att fasas ut.

- Blått är min bästa tips inför våren. Jag tror att vi kommer att få se en hel palett med blå toner, allt från ljust himmelsblå till indigo kombinerat med vitt. säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Alcro.

Alltid vitt

Den vita färgen är och kommer alltid att vara stor hos oss i norr. När man lever i mörker en stor del av året är det naturligt att vilja tillföra ljus. Det sitter liksom i ryggmärgen.

- Jag vurmar naturligtvis för mer färg i våra svenska hem. Men det är absolut inget fel på vitt. Man kan alltid bryta den i någon nyans - antingen mot grått eller mot gult. Det ger i alla fall lite effekt, säger Yvonne Karlsson.

Men hon kommer också med argument för att inte välja vitt nästa gång det ska målas om. Helt vita väggar kräver ganska mycket av omgivningen för att det ska kännas trevligt inomhus. Färg och mönster är mer förlåtande med hur det ser ut i övrigt.

Olika färger

Man kan också måla väggarna i olika färger. Enklast är det att hålla sig till olika nyanser av samma färg, exempelvis en mörkare och en ljusare ton. Vi har också vant oss vid att arbeta med fondväggar, och man kan resonera på samma sätt med målade väggar som när man väljer att tapetsera en vägg i ett rum.

- Just nu är trenden väldigt tillåtande och personlig, så man kan egentligen välja vilka färger som helst. Allra bäst är naturligtvis att välja det som passar ens stil. Men om man väljer två olika nyanser bör man göra vackra skarvar där färgerna möts, säger Yvonne Karlsson.

Slätt enklare

Även Jenny Åkesson på Nordsjö vill slå ett slag för målade väggar i inredningen. Om man har en bra grund kan man på några timmar förändra intrycket av ett rum med hjälp av färg. Samtidigt gör det inte så mycket om man ångrar sig efter ett tag eftersom man alltid kan måla om igen.

- Det finns också ett otroligt utbud av färgnyanser. Möjligheterna att hitta exakt den färg man längtar efter är goda. Bara här hos oss finns det cirka 6 000 nyanser att välja bland, säger hon.

Men det gäller att vara noga med grundarbetet om man vill ha ett bra resultat. Är ytan slät är det mycket roligare och enklare att måla. Ett tips är också att ha alla verktyg på plats och att välja penslar och tejp med kvalitet.

- Det största missen är att slarva med grunden. Men annars är det enkelt och billigt att måla. Låt kreativiteten flöda och sätt färg på tillvaron, råder Jenny Åkesson.

Helena Kaasik/TT

Kaasik/TT