Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vågar Centerstämman utmana?

Finns det några delade meningar i Centern? Eller blir den i går inledda partistämman en fortsatt autostrada för Maud Olofsson och partistyrelsen? Ett politiskt parti utan tuffa interna diskussioner tappar spänst. Därför får vi hoppas debatten tar fart i Örebro nu fredag–söndag.

Annons

Drygt 500 ombud finns på plats i Närkemetropolen. De är betydligt fler än 2007, då nya stadgar antogs för stärkande av demokratin. I tre dygn processar ombuden framtidens Centerpolitik.

Frågan är i vilken grad stämman törs och vill utmana partistyrelsens linje? Ett parti som ifrågasätter får per automatik ökad spänst. Centern behöver hoppa både högre och längre, men kanske inte alltid åt det håll som partiledaren vill.

blivit Centern personifierad. Hennes styrka växer också av att hon i regeringsställning sitter på massor av makt med Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Göran Hägglund.

Hennes förmåga till förändring är oomtvistad. Partiet har under henne ömsat skinn och nått framgång i flera val. Nu vill hon fortsätta på redan inslagen väg.

”Visa mod. Ge oss stöd för fortsatt förändring och förnyelse”, vädjade partiledaren i sitt inledningsanförande till stämmoombuden.

Frågan är vad de förtroendevalda tycker. Nu i regeringsställning går det opinionsmässigt trögt. Centern vill inte lyfta. Då finns anledning att mitt i all eufori om levererad politik och framgång i regerandet, ändå reflektera över varför väljaropinionerna inte belönar partiet i motsvarande omfattning.

Centerministern Börje Hörnlund ut ännu en käftsmäll på Maud Olofsson när han på DN-debatt beskyller partiledaren för att ha raserat ett välskött parti. Rallarsvingarna är våldsamma och mestadels osakliga. Ett Centerparti utan förnyelse hade inte klarat sig i dagens moderna samhälle – för mycket gick i stå under herrar Olof Johansson och Lennart Daléus. Här har Maud Olofsson gjort ett jättejobb.

Partiledningen bör ändå ta till sig fragment av Börje Hörnlunds kritik.

Om Maud o Co vurmar för ständig förändring så kan känslan längre ut i Centermyllan upplevas som den motsatta. Gräsrötterna har svårt att känna igen sig. Omstöpningen går ibland alltför fort.

Därför behövs de djuplodande diskussionerna nu fredag–söndag. Partiledningen far inte illa av lite mothugg. Snarare vitaliserar det ett Centerparti i dess jakt på fördubblat röstetal i valet 2010.