Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägar på sjöis lockar turister

Bilvägar på isen har blivit en allt större turistattraktion i norra Sverige.

– Det är massor av italienare, holländare, japaner och folk från andra nationer och inte minst svenska turister som åker bil på Storsjöns is och tycker att det är en enastående upplevelse, säger Kjell Eriksson på Trafikverkets färjerederi.

Annons

Nästan alla isvägar som Trafikverket håller öppna i Jämtland och Norrbotten ersätter färjeleder där trafiken måste ställas in när isen blir för tjock.

På den populäraste sträckan Vällviken–Sunne på Storsjön i Jämtland åker cirka 2 000 bilar varje dygn under högsäsong i anslutning till sportloven.

– De som åker den 4,2 kilometer långa isvägen får en naturskön tur på Storsjöns samt en fin genväg på resan till och från fjällen, säger Kjell Eriksson.

Även ortsborna trivs på isvägen.

– Jag tjänar två mil enkel resa varje gång jag pendlar till Östersund när jag tar isvägen, säger Marcus Hoflin från Ljungdalen.

Trafikverket driver tre isvägar i Jämtland och fyra i Norrbotten.

Landets längsta isvägar hålls dock i kommunal regi.

– Vi brukar ha drygt tre mil isvägar i drift ut till skärgården när klimatet så tillåter. Just nu är isarna för dålig för att det ska vara möjligt att hålla isvägar till Hindersön och Storbrändön öppna, säger Göran Gabrielson, gatuchef på Luleå kommun.