Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägarna stjälper företagsklimatet

Det skumpar genom länet. Att finta för tjälskott och ha grusväg som transportled är vardag. Nu visar det sig att de bedrövliga vägarna i Jämtland återspeglas i företagsklimatet.

Ragunda och Härjedalen är rent ut sagt bedrövligt röda på kartan som rangordnar Sveriges rådande företagsklimat. Företagarna har kapat kommunernas förutsättningar vid fotknölarna i länet. I Svenskt näringslivs rapport har företagarklimatet i Sveriges alla kommuner betygsatts och det är inte en rolig jämtländsk historia.

Riktigt dåligt hamnar som sagt Ragunda och Härjedalen, men Strömsund, Berg, Östersund och Bräcke har inte så fina siffror de heller. Bara Krokom och Åre kommer undan med placeringar bättre än plats 150. En av årets klättrare på listan var Boden som gick från plats 274 till 161. Enligt den socialdemokratiske kommunstyrelseordföranden Inge Andersson är framgångskonceptet attityder.

– Mycket handlar om att vi har en god dialog, öppenhet och tillgänglighet för företagen och att vi inte gömmer oss inne i stadshuset.

Förutom att länets kommunpolitiker verkar gömma sig i kommunhus och vägra möta företagare och deras önskemål faller Jämtland ner i gruset. Alla Jämtlandskommunerna har betygsatt kommunikationerna till sin kommun. Det är ingen rolig läsning. Det är gruset som gör företagarnas vindrutor fulla av stenskott och kommunens lack repad.

De främsta ambassadörerna för länet och kommunerna är de framfusiga och idéstinna företagarna.

Nu vet vi att det inte bara är vår egna bekvämlighet som får sig en törn av de bedrövliga vägar som lappar ihop våra orter. Det påverkar vårt företagsklimat. Härjedalen har betygsatt sina egna förutsättningar och poängen gav en näst sista plats i frågeställningen som handlade om vägnät, tåg- och flygkommunikationer. Näst sämst i Sverige.

Senaste månaden har vägbyggena legat täta i residensstaden. Det grävs i halva staden och det ordnas med Frösöbron. Även ute i länet har vardagen fått ta omvägar på grund utav vägarbeten.

Men där tjälen kastat boll med stenar och skjutit asfalten än hit än dit, där pytsas det ut ett litet asfaltlager som plåstrar om vägen. Vi vet att det inte är hållbart. Vi vet att det inte kommer gå två vintrar förrän bilen kommer hoppa till och ge mormor hjärtattack. Vi vet nu också att våra eländiga kommunikationer driver på en ond cirkel för levnadsstandarden, även för våra företag.

Det är öken där företagare vattnar, riktar solstrålar och chockar med gödsel. Varför finns inte en enad politikertrupp för bättre vägar? Varför hörs de inte?