Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägbelysningen rör upp känslor i Stavre

Trafikverket har plockat ner vägbelysningen på E14 genom Stavre vilket fått byborna att reagera.
– Vi är livrädda att släppa upp barnen till skolbussen, säger Maria Åström.

Det var för två veckor sedan som Trafikverket, utan förvarning, plockade ner vägbelysningen utmed E14 genom Stavre.

– Jag såg att belysningsstolparna låg nedmonterade i diket, berättar Maria Åström som bor i byn.

Hennes första tanke var att Trafikverket skulle byta ut stolparna mot nya men det ryktades snart på byn att så inte var fallet.

– Vi fick höra av de som jobbade med att plocka ner stolparna att de inte alls skulle ersättas. När jag ringde till Bräcke kommun fick jag höra att väglyset tagits bort utan kommunens vetskap och att de också var upprörda. Tjänstemannen på Bräcke kommun berättade att han försökt få tag på Trafikverket men att de inte svarat, säger Maria Åström uppgivet.

Det är inte bara Bräcke kommun som haft problem med att få besked från Trafikverket. När Maria Åström själv försökte få besked i frågan krävdes det både mail och otaliga telefonsamtal innan hon fick svar.

– Till slut ringde det en tjänsteman som sakligt berättade att Trafikverket tagit beslut om att lyset ska bort. Det var ren fakta och inget att göra åt, lät han meddela.

Att Stavre nu står utan väglyse när vi går in i mörkertiden är något som fått byn att reagera. Marie Åström berättar att det råder upprorsstämning bland grannarna.

– Jag är livrädd för att släppa upp min 9-årige son Alexander till skolbussen i mörkret. Tänk dig den tunga trafiken på E14 med dimma, snörök och halka. Han kommer inte att kunna åka till skolan.

Det är inte bara Alexander Åström som måste stå och vänta på bussen i mörkret till vintern. På sin väg genom Stavre plockar länsbuss 127 upp ett antal barn utmed E14 som alla nu tvingas vänta i mörkret.

– Det är bara en tidsfråga innan det händer något. Vi är verkligen livrädda och känner att vi inte kan utnyttja den skolskjuts vi har rätt till, säger Maria Åström.