Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägen till jobb går via egen mentor

Mentorer ska ge studenter en kontakt direkt in i arbetslivet och få dem att stanna kvar i länet.
– Många blir smickrade och det är få som tackar nej, säger Sofia Klasson

Sedan tre år tillbaka driver Mittuniversitetet och Östersunds kommun, i samarbete med det lokala näringslivet, ett mentorprogram där studenter paras ihop med mentorer utifrån intresse och bransch. En mentor är vägen till jobbkontakter, säger man, och hoppas att studenterna ska stanna kvar i länet efter avslutad utbildning.

– Vid utvärderingen säger studenterna att de fått ett större nätverk inom näringslivet och att de har fått ett ökat självförtroende. Vissa har även fått jobb, säger Sofia Klasson på Trampolin PR.

Hon är samordnare för mentorprogrammet och säger att intresset ökar för varje år som går.

– Första året parade vi ihop 20 elever med 20 mentorer. I årets mentorprogram, som precis avslutats, har vi haft 40 par och kommande period kommer vi att ha 90 par.

Alla elever på Mittuniversitetet har möjlighet att söka till mentorprogrammet och det råder ingen brist på mentorer.

– Det är inte alls svårt att hitta mentorer inom näringslivet, mentorprogrammet börjar bli etablerat. Däremot kan det vara lite knivigt ibland att hitta precis rätt matchning.

Sofia Klasson berättar om den speciella stämningen vid den första träffen, när studenter och mentorer ska paras ihop.

– Vi har gjort en liten grej av matchningen. Stämningen är väldigt laddad och lite fnissig, ungefär som vid skolstart.

Mentorprogrammet hoppas hon ska fortsätta att växa.

– Det är kul att kommunen och universitetet valt att satsa på det här och jag hoppas att alla studenter som vill i framtiden ska få en mentor.