Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vågor, malar eller förhistorisk djur

– Det kan vara korsande vågor, det kan vara en grupp med malar men det kan också vara nåt förhistoriskt djur.

Kurt Jonsson, engagerad medlem i Storsjöodjurscentret i Svenstavik, tar emot filmen med varm, hand, filmen som visar konstiga rörelser ute på Storsjön i höjd med Västra viken på Bynäset på Frösön.

Helst av allt skulle han vilja åka till platsen för att själv undersöka platsen med exempelvis den sonaranläggning som centrat förfogar över.

– Många ser mycket ute på sjön men få vill höra av sig av rädsla för att bli betraktade som lite tokiga. de här personerna har ju däremot kontaktat oss, de verkar vara mycket trovärdiga, fortsätter Kurt Jonsson.

Oftast visar sig observationerna vara av mer alldaglig karaktär. Vågor som bryts efter att båtar mötts är den vanligaste orsaken till fenomenen på vattenytan. Sådana vågor kan färdas långt på sjön.

– De kan uppträda långt efter att båtarna passerat, förklarar Kurt.

Storsjöodjurscentrat har en anläggning, en sonar, inköpt för totalt 400 000 kronor som används flitigt för att söka igenom intressanta delar av sjön.

– Med sonarens hjälp kan vi söka av områden i sjön och mäta föremål ner till centimeterprecision, säger Kurt vidare.

Centrat förfogar över en jourverksamhet bestående av engagerade medlemmar som far ut då det hettar till ordentligt.

– De står stand-by, men det är ibland tidskrävande förflyttningar. Det kan ta två dygn för oss innan vi är på plats, förklarar Kurt Jonsson.

Spontant förklarar han det han sett på den senaste filmen så här:

– Fortsäter rörelserna i fem minuter eller mer så handlar det oftast om vågor som bryts, men är det något som bryter vattenytan ett kortare tag och där man ser vågor åt alla håll. Ja, då kan det handla om exempelvis ett förhistoriskt djur, avslutar Kurt Jonsson.

Mer om Storsjöodjuret:

"Det som for upp och ner och rörde sig framåt", ÖPTV. På odjuret? Döm själv.

Föreningen Storsjöodjuret söker vittnen

Är det här Storsjöodjuret?

Odjurscentret invigt

Storsjöodjuret ska locka besökare från andra länder

Fick Storsjöodjuret på bild

Vad såg de i vattnet utanför Badhusparken?

Han vill se ett Storsjöodjurshotell