Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägskyltar på härjedalska – ett barnsligt förslag?

Ortnamnsskyltarna i en del av byarna i västra Härjedalen har kompletterats med sydsamiska namn. Nu vill Sverigedemokraternas Olle Larsson att vägskyltarna kompletteras med dess namn på Härjedalsdialekt. Så här kommenterar läsarna.

samiska är rätt och riktigt. Samiska räknas som ett minoritetsspråk, härjedalskan är ju en dialekt. Att Olle Larsson nu lämnar in en motion om vägskyltar på härjedalska visar bara på vilken barnslig nivå han vill föra debatten. ”Ska de ha så ska vi också ha!” Allt för att visa sitt missnöje över samerna och deras kultur. Barnsligt.

delarna av vårt vackra landskap, är född ” i en bondsläkt” och härjedaling massa generationer bakåt. Tycker det är kul och bra att ortsnamnen skyltats med de samiska namnen. Hoppas det delvis kan bidra till ett öppnare klimat och öka intresset för varandras kulturer och förutsättningar i samhället. Och visst bör vi jobba för att behålla den härjedalska dialekten. Hoppas att kommande generationer hjälps åt för att bevara de olika kulturer och traditioner som finns i vårt vackra landskap och land och får ett öppnare synsätt än tidigare generationer. Dialekten är vacker och kan säkert bevaras på andra sätt än med vägskyltar.

fått sina bynamn ifrån? Sametinget ville från början inte stödja sydsamiskan, den var i praktiken utdöd.

Nu skapar man en ny dialekt, nya ord och påhittade bynamn. Före 1670 fanns ingen fast samisk närvaro i Härjedalen. När de kom hit anammade de naturligtvis Härjedalsnamnen, som härstammar från den norska tiden före 1645. Dialektnamnen härstammar direkt från vikingatiden och vårt historiska arv, ett helnorskt landskap. Barnslig dagisverksamhet bedriver de som förnekar vårt ursprung.

svenskar och samiska svenskar har varit i området så pass länge att det bara blir trams att strida om vem som var där först. Det är tämligen irrelevant för detta och mer en fråga för intresseklubben. Båda har varit där tillräckligt länge och båda är där, det får ni leva med från båda sidor.

Många säger dagisnivå och det ligger det nog en del i, men jag fick redan på dagis lära mig att man får inte alltid som man vill, men Olle Larsson kanske aldrig fick gå på dagis?