Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt vargmöte i Vemdalen

– Varför ska vi skada så många människor med varg?
Den frågan ställde Karl Hedin när han talade i Vemdalen under tisdagskvällen.

Mötet arrangerades av länets lokalavdelning i föreningen Folkaktionen ny rovdjurspolitik och lockade ett 90-tal åhörare. Talare var Karl Hedin, en skogs- och sågverksägare samt författare till boken Varg och landsbygdsboende.

Karl Hedin förespråkar en begränsad vargpopulation och har under fem år åkt runt i Sverige för att basunera ut sitt budskap i den heta frågan.

Han kallade Naturvårdsverket, Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen för sekter som upprepar ett mantra om att vargar måste skyddas.

– De bluffar och far med osanningar. Bland annat att vargen behövs för mångfalden, den är ofarlig och att den dessutom är utrotningshotad, sa han.

Han var tydlig med sitt budskap och menade att det i dag är ett 50-tal urbana människor som lett vargfrågan på villovägar.

– Det är en destruktiv landsbygdspolitik som förs. Problemet är att vargar skadar människor, så länge vi ökar beståndet kommer vi få mer problem och en större illegal spelplan där vargar ”försvinner”. Det problemet finns redan i Finland och det vill vi egentligen inte ha här, sa han.

Enligt honom har man nu nått dit även här i Sverige. Antalet vargar minskar i landet och tillväxten är inte så stor som den borde ha varit. Enligt de prognoser som gjordes 2010 skulle det i dag vara runt 650 individer i landet.

– Enligt mig finns det i dag runt 370 vargar, var har de andra tagit vägen? Inte är det Naturvårdsverket eller de andra som tagit bort dem, sa Karl Hedin.

Karl Hedin menade att myndigheterna får skylla sig själva då vargfrågan har havererat och att många människor tappat förtroendet.

– Men till Jämtland län kommer ingen varg, så ni kan vara lugna. Länsstyrelsen här verkar förstått problemet och tar snabba beslut om skyddsjakt. Det gör man inte i exempelvis Dalarna.