Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våld i nära relationer – få brott klaras upp

Frågor om våld i nära relationer har varit på den politiska dagordningen i flera decennier. Trots detta klaras få brott upp. Det visar en ny kartläggning av anmälningar som avser misshandel mot kvinna av bekant gärningsperson, begångna inomhus, under perioden 2008–2012.

Av de sammanlagt 80 000 brott som anmäldes under perioden klarades endast 17 000 upp i den meningen att en gärningsperson kunde knytas till brottet. Det motsvarar en personuppklaringsprocent på 21 procent.

Värt att notera är att de senaste årens satsning på 3 000 nya poliser inte gett några effekter på uppklaringen av denna typ av brott. Andelen personuppklarade brott har tvärtom minskat med en procentenhet varje år under perioden, från 23 procent till 19.

Trots att antalet anmälda brott av detta slag har ökat har antalet brott som klaras upp genom att en gärningsperson knyts till brottet minskat. Det är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på de miljardbelopp rättsväsendet har förstärkts med.

Resultaten visar vidare på stora skillnader mellan polismyndigheterna. Vid polismyndigheten i Kronoberg är personuppklaringsprocenten 29 procent, medan den vid polismyndigheten i Norrbotten är endast 17 procent.

Polismyndigheten i Jämtland ligger väl framme med en uppklaringsprocent på 26 procent.

För att besvara frågan varför så få brott klaras upp och varför det är så stora skillnader mellan polismyndigheterna, intervjuades ett stort antal polisutredare, åklagare, forskare, kommunala kvinnofridssamordnare samt engagerade i kvinno- och brottsofferjourer.

De förklaringar som framhålls handlar om bristande kunskap inom polisen, dåligt bemötande och svagt ledarskap. Andra förklaringar handlar om att bevisläget ofta är svårt samt att polismyndigheterna i dag tillämpar olika rutiner för handläggningen av denna typ av ärenden.

Flera av de intervjuade påtalar även de problem som uppstår till följd av att det är åklagaren som är förundersökningsledare i denna typ av ärenden och bestämmer vad som ska göras, medan det är polisen som ska utföra utredningsåtgärderna.

En förutsättning för att gå från ord till handling är att alla polisanmälningar om våld i nära relationer utreds på ett professionellt sätt över hela Sverige, i princip dygnet runt.

I genomsnitt anmäls cirka 17 000 brott av detta slag varje år. I Jämtland är denna siffra drygt 200 brott, knappt ett brott per dygn. För att klara av att utreda dessa brott måste utredningsresurserna dimensioneras med tillräckligt antal erfarna poliser, civilanställda och åklagare.

Om inte polisstyrelsen, den operativa chefen och chefsåklagaren kan garantera sådana resurser, går uppgiften inte att lösa – det är inte svårare än så!

Magnus Lindgren generalsekreterare stiftelsen Tryggare Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel