Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldet tar inte sommarlov!

Sommaren ska vara en tid av avkoppling och återhämtning, men så är det inte för alla.

För personer som lever med våld i familjen blir sommaren tvärtom en period av större utsatthet än under resten av året. Sommarledigheten innebär nämligen mycket tid tillsammans med våldsutövaren.

Under 2014 anmäldes 31 grova kvinnofridskränkningar och 320 fall av misshandel mot kvinna i Jämtland Härjedalen, 83 av dessa inkom under sommarmånaderna.

Rädda Barnen uppskattar att var tionde barn i Sverige har bevittnat våld i hemmet, vilket motsvarar två barn i varje klass. Ungefär hälften av dessa bevittnar våld ofta.

Inte minst för barnens skull behöver vi bli bättre på att se och ge stöd till våldsutsatta och deras barn. Men vi behöver också bli bättre på att angripa det verkliga problemet, genom att aktivt arbeta för att minska våldet i samhället.

I Jämtlands län kan du få information om hur du själv kan få hjälp på olika sätt, samt hur du kan hjälpa andra. Läs mer om det på tillsammansmotvåld.se.

Från och med i år kan, förutom barn och våldsutsatta, även våldsutövare få samtal hos Centrum mot våld. Centrum mot våld är en länsövergripande verksamhet.

Vi behöver alla bli bättre på att uppmärksamma och förebygga våld. Det är ett långsiktigt och envist arbete. Men på kort sikt – låt oss se till att denna sommar blir en sommar då vi ser och ger stöd till fler våldsutsatta och deras barn.

Ledningsgruppen – Myndighetssamverkan mot våld i nära relationer

Lena Hallquist, Björn Eriksson Region, Jämtland Härjedalen, Märta Warg, åklagarkammaren Östersund, Stephen Jerand, polisen, Jöran Hägglund, länsstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel