Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldskartan: Här sker våldet på gator och torg i Östersund

BLÅTT=Misshandel (obekant med offer), GULT=Misshandel (bekant med offer), RÖD=Våldtäkt, GRÖN=Rån (med skjutvapen), BRUN=Rån (utan skjutvapen).

Kartan visar antalet polisanmälda våldsbrott i centrala Östersund under 2014. Urvalet är begränsat till misshandel, våldtäkt och rån i offentlig miljö. Av integritetsskäl har våld i hemmet valts bort.

– Fortfarande är det så att det farligaste stället att vara på är hemmet. Det är övervägande män som begår våld mot kvinnor och det sker i alla åldrar och yrkesgrupper, säger Per Thelin, förundersökningsledare vid Jämtlandspolisen.

Statistiken kommer från polisen och prickarna på kartan visar inte exakt på metern var händelsen har tagit plats men det ger en bra beskrivning av ungefärlig plats. På kartan är det totalt 120 anmälningar om våldsbrott utmärkta. 114 av anmälningarna gäller misshandel, ett fall gäller våldtäkt samt fem fall gäller rån. Zooma in och klicka på prickarna för att se en beskrivning av händelsen.

Kartan visar tydligt att det är ett kluster av misshandelsfall kring busstorget och Scandic Östersund City. Ytterligare ett område med många anmälningar om misshandel är McDonalds vid Stortorget.

Varför ser det ut så här?

– Om det samlas många personer på samma ställe som dricker alkohol och blir berusade, då blir det problem, säger Per Thelin.

Han säger att polisen oftast står utanför Scandic på fredags- och lördagskvällarna just för att det oftast händer saker där när nattklubben stänger igen. Detsamma gäller McDonalds vid Stortorget där många samlas efter krogen för att äta nattmat.

– På busstorget pågår det i stort sett dygnet runt. Där rör det sig alla kategorier av människor, många med missbruksproblematik.

Enligt Per Thelin händer det att polisen kallas ut till exempelvis busstorget för en misstänkt misshandel. De är då skyldiga att ta upp en anmälan även fast ingen av parterna vill medverka i en eventuell utredning.

Vilka löper störst risk för att utsättas för offentligt våld i Östersund?

– Män mellan 18 och 25 år, en pensionär skulle nästan aldrig bli påhoppad, säger Per Thelin och betonar att Östersund är en jämförelsevis trygg stad.

– Tar vi bort alkoholen skulle 90 procent av våldet i offentlig miljö försvinna.

---------------------------

Har du blivit utsatt för våld? Eller vill du tipsa ÖP om något annat? Hör av dig till 72063 (sms) eller 72063@op.se (e-post).