Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsdömd friad av hovrätten

I juni dömde Östersunds tingsrätt 24-åringen till två års fängelse för våldtäkt.
Nu har han helt friats av hovrätten i Sundsvall som inte utesluter att han genomförde samlaget i sömnen.

I och med den friande domen så går kvinnan som mot sin vilja utsattes för samlaget miste om det skadestånd på 117 000 kronor som tingsrätten tilldömde henne.

Hovrätten är överens med tingsrätten om att det verkligen skedde ett samlag under natten mot 2 april i år i kvinnans lägenhet i Östersund. Men sedan går meningarna i sär.

Den 24-årige mannen och kvinnan kände varandra genom olika chattforum. Men de hade aldrig träffat varandra förrän 1 april då de bestämde att han skulle komma hem till henne.

De tittade på teve, det blev sent och de kom överens om att han skulle sova över.

De vittnade i tingsrätten båda om att de varken hade haft någon fysisk kontakt under kvällen eller att det förekommit några sexuella anspelningar.

De somnade som kompisar med varsitt täcke och med mellanrum mellan sig i den breda sängen.

Under natten vaknade kvinnan av att hennes trosor var neddragna och att 24-åringen bakifrån tryckte sig mot henne.

När hon drog på sig trosorna märkte hon att de blev våta av sädesvätska.

Hon gick ut på balkongen och berättade, via Facebook, för en nära vän vad som hade hänt. 24-åringen kom ut och frågade vad hon gjorde på balkongen och undrade om hon inte skulle lägga sig igen.

Han gick tillbaka till sovrummet, somnade direkt och sov till dess poliser väckte honom på morgonen. För kvinnans vän hade gjort en polisanmälan.

Under polisförhören hävdade 24-åringen att allt måste ha skett i sömnen, för han hade varken något minne av samlaget eller minuterna på balkongen.

Han fick stöd av en psykiatriprofessor som specialiserat sig på sömnstörningar i att det är möjligt att genomföra sexuella handlingar i sömnen, rent teoretiskt.

En tidigare flickvän till 24-åringen vittnade om att han gång påbörjat ett samlag med henne när han sov.

Men tingsrättens samlade bedömning var att 24-åringen varit medveten om vad han gjorde.

Domen överklagades till hovrätten där nya vittnen hördes.

En av de poliser som väckte och grep 24-åringen berättade att han var "osedvanligt lugn."

En överläkare och sömnforskare berättade om begreppet "sexsomni" som innebär att ett samlag kan inledas av en person i djup sömn och fortsätta under lättare sömncykler, och att det kan triggas i gång av förväntningar vid insomnandet.

I det tillståndet är det, enligt sömnforskaren, även möjligt att vara vaken i upp till tre minuter utan att efteråt minnas det.

Mamman till 24-åringen och moster vittnade båda om sömngående och andra sömnstörningar i släkten och hos 24-åringen.

Efter att vägt samman vittnesmål, förhör och allt annat kom hovrätten fram till att den inte går att utesluta att 24-åringen sov och var omedveten om vad han gjorde.

Därmed hade han heller inte något brottsligt uppåt, vilket krävs för en fällande dom i det här fallet.