Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsmisstänkta frias

Tre män som åtalats för gruppvåldtäkt frias av tingsrätten.

Händelsen som de tre männen åtalats för inträffade i en lägenhet i Östersund i februari. Där pågick en fest där de flesta av de inblandade samt vittnen var påverkade varför rätten säger sig ha bedömt samtliga vittnesmål med försiktighet.

Vad rätten anser klarlagt är dock att den målsägande kvinnan frivilligt påbörjat en sexuell aktivitet med en av männen, med de andra två männen närvarande, i lägenhetens badrum. Det är också klarlagt att kvinnan i samband med händelsen ropat på en kamrat och att hon varit upprörd efteråt.

Enligt kvinnans vittnesmål försökte hon efter ett tag att avsluta den sexuella aktiviteten genom att tydligt säga nej men att hon då tvingades att fortsätta. Enligt männen och ytterligare ett vittne avbröts dock den sexuella akten när en person kom in i badrummet och filmade med en mobiltelefon.

Filmen från mobiltelefon hade dock vittnet raderat kort efter händelsen och kriminaltekniker har inte kunnat återskapa videofilen varför den inte kunnat användas i utredningen.

Tingsrätten skriver i sin dom att "Det saknas anledning att ifrågasätta hennes uppgift att hon inte ville fortsätta att delta i den sexuella aktiviteten. Det kan emellertid inte helt uteslutas att skälet därtill var att någon videofilmade akten med den mobiltelefon som [vittnet] berättat om. Tingsrätten ifrågasätter inte att målsäganden – i vart fall genast efter händelsen - har upplevt sig ha blivit tvingad till fortsatt aktivitet. Det är emellertid inte visat att [den åtalade] – när denne uppfattade målsägandens vilja – inte genast avbröt aktiviteten."

Två av männen var åtalade för grov våldtäkt, den tredje för medhjälp till grov våldtäkt, men rätten ogillar åtalet för alla tre.

Två av männen var också åtalade för ringa narkotikabrott eftersom spår av cannabis hittades vid provtagning i samband med gripandet. För detta fälls männen och döms till dagsböter.