Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valentina räddade Damkronorna

Modomålvakten Valentina Lizana Wallner räddade Sverige från ett fiasko i OS-premiären. Ändå är det långt ifrån säkert att hon är förstavalet i nyckelmatchen mot Tyskland på tisdag.

– Nej, det avgör inte jag.

Ett nervigt, blekt svenskt lag kom undan med blotta förskräckelsen i OS-premiären mot Japan och hade inte Valentina Lizana Wallner varit planens i särklass bäste spelare hade den här premiären slutat i en mardröm.

Damkronorna vann med 1–0, men det var det enda som coachduon Niclas Högberg och Leif Boork kunde ta med sig som positivt från den här matchen.

Jo, en sak till – Valentina Lizana Wallners målvaktsspel. Det var världsklass.

Dessutom ska en bra målvakt ha tur, och det hade "Valle" som hade en puck på mållinjen och fick se en gå i stolpen.

– Vi visste att det skulle bli en tuff match då Japan har ett bra lag, så vi är glada över att vi vann, säger Valentina som räddade 19 skott.

Men borde ni inte ha vunnit med större siffror?

– Japan är disciplinerat och kör hela matchen och det var lite premiärnerver, säger Valentina som fick anledning att skälla på sina medspelare.

– Vi var lite slarviga i egen zon.

I och med segern har nu Damkronorna spelat tio landskamper mot Japan, man har tio segrar och 66–10 i målskillnad. Men den här gången var Japan ytterst nära att ta en poäng och mer eller mindre förstöra Sveriges OS-start. Men Valentina räddade dagen.

Ändå är det långt ifrån säkert att hon vaktar målet mot Tyskland på tisdag. Leif Boork har sagt att Sverige har tre målvakter som håller absolut världsklass och det är dagsformen som avgör.

– Vi får se. Vi ska ha ett möte där det bestäms vem som spelar mot Tyskland och sedan tas det ett beslut.

Ni har ingen uttalad förstemålvakt?

– Nej, vi tar en match i taget, och beslutet tas av ledarna.

Segermålet kom redan i mitten på den första perioden då Jennie Asserholt styrde in Emma Eliassons skott i power play, Eliasson som i sin fick en passning av Erika Grahm.

Så såg det också ut mot Schweiz i träningsmatchen häromdagen.

– En intränad variant. Vi har nött power play i varje turnering och på varje läger hela hösten och det är skönt att vi får utdelning, säger Erika.