Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet i Berg kan bli en rysare

Valet i Berg kan bli en rysare och bädda för ännu ett maktskifte. Allt hänger på vilken sida Centern, som är näst största parti, väljer. I dag samarbetar de med Socialdemokraterna, men bildas ett traditionellt borgerligt block efter valet kan Berg åter bli en borgerligt styrd kommun.

Samtidigt som ett sådant scenario växer fram har Socialdemokraterna förberett ett eget maktskifte. Nuvarande kommunalrådet Karin Paulsson går i pension och Therese Zetterman, Hackås, har lanserats som partiets nya kommunalrådskandidat och toppar valsedeln.

– Jag tror på möjligheten att utveckla och förändra. Därför har jag antagit den här utmaningen, säger hon.

Men varken Dan-Olov Westberg (C), i dag 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, och Elise Ryder-Wikén (M), i dag oppositionsråd, gör någon hemlighet av att de också kandiderar till den posten.

– Självklart. Vi är ju näst största parti, säger Dan-Olov Westberg.

– Det ska bli spännande. Jag tror det kan komma att väga ganska jämnt mellan partierna, säger Elise Ryder-Wikén.

Under den här mandatperioden har Socialdemokraterna regerat ihop med Centerpartiet och Folkpartiet eftersom man inte fick egen majoritet i senaste valet.

– Det har fungerat bra, men vi har ju inte varit överens om allt, säger Therese Zetterman som själv suttit med i bland annat kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Även Dan-Olov Westberg är nöjd med samarbetet, men vill i dagsläget inte spekulera i om samarbetet kommer att fortsätta efter valet.

– Det är en öppen fråga som vi får ta ställning till efter valet, säger han.

Klart är dock att Centerpartiet får en nyckelroll när valet ska summeras och ett majoritetsblock ska bildas.

Om skolstrider har präglat tidigare mandatperioder är det i dag förhållandevis lugnt på den fronten. Inga nya nedläggningar har aviserats och i Klövsjö har man fått kommunens stöd för en friskola.

Anledningen till det stödet är att kommunen nyligen gjort sin största investering i modern tid där. Drygt 100 miljoner kronor har man satsat i den nya reningsanläggningen som ska bädda för fortsatt utbyggnad i turistområdet Storhogna-Klövsjö.

– Den satsningen håller redan på att betala sig genom nya anslutningsavgifter. Ju mer det byggs i området ju större ökar även chansen att vi sedan kan sänka VA-avgifterna i hela kommunen, tror Dan-Olov Westberg.

Nästa stora investering som politikerna i Berg tror kan öka inflyttningen till kommunen är den nya väg man vill se mellan Sannsundsbron och Vallsundsbron.

Men det går trögt att få loss statliga pengar till den vägen.

– Den vägen skulle kunna betyda både kortare restid till och från Östersund och därmed underlätta både arbetspendling och öka möjligheterna till inflyttning, anser alla tre kommunalrådskandidaterna.

Ett ökat bostadsbyggande står också på den gemensamma önskelistan. Störst är behovet i Hackås, Myrviken och på sikt även i Klövsjö.

Men även om kommunen redovisat positiva bokslut de senaste åren är investeringsutrymmet begränsat på grund av kommunkoncernens stora låneskuld och den senaste investeringen i reningsverket.

Therese Zetterman anser därför att man måste börja tänka i nya banor för att

kunna bygga nya bostäder.

– Jag tycker vi ska bygga bostäder i småhus som vi sedan kan sälja för att på så sätt få tillbaka pengarna för att sedan bygga mera. Både när det gäller nya bostäder och annan service måste vi börja tänka i nya banor får att få råd med det vi vill göra, resonerar hon.

Socialdemokraterna vill även inrätta en fond för att hjälpa mindre företag med utvecklingsfrågor.

– Det är också ett sätt att tänka nytt för att kunna utveckla näringslivet i vår kommun, menar Therese Zetterman.

Elise Ryder-Wikén vill också förbättra för näringslivet.

– Vi måste jobba mer handgripligt i stället för bara visioner. Kommunen måste mer rikta insatserna mot det arbetskraftsbehov som faktiskt finns i kommunen, anser hon.

I de stora frågorna om hur kommunen ska kunna öka sin befolkning och utvecklas är det egentligen inte mycket som skiljer de olika blocken åt.

Alla partier vill också prioritera kärnverksamheterna genom bland annat ökad bemanning.

För att göra kommunen mer attraktiv och få ungdomarna att stanna kvar vill partierna i olika grad även satsa extra på kultur och fritid.

– Vi vill fördubbla stödet till föreningslivet, kulturen och fritidsverksamheten, säger Dan-Olov Westberg.

Socialdemokraterna lovar att arbeta för en kostnadsfri kulturskola.

Moderaterna vill arbeta för en allaktivitetshall i Svenstavik.

– Men ett hallbygge är en stor investering som vi inte törs utlova riktigt än, säger Elise Ryder-Wikén.

Även om partierna är tämligen överens om att fler bostäder behöver byggas och kämpar vidare för att vägen mellan broarna ska bli av, finns det dock en politisk vattendelare mellan blocken.

Privatiseringen av vården och införandet av lagen om valfrihet (LOV) ogillas av Socialdemokraterna som helst ser att den vård som i dag är utlagd till ett privat vårdföretag återtas av kommunen.

Centerpartiet vill införa LOV men Socialdemokraterna säger nej.

– För oss är det viktigare att vara en attraktiv arbetsgivare och arbeta för att våra anställda ska må bra, säger Therese Zetterman som därför ser arbetsgivarrollen som en viktig fråga att arbeta med.

För Centerpartiet är alltså en extra satsning på föreningslivet, kultur och fritid prioriterad.

Moderaterna lyfter fram frågorna som rör service, infrastruktur och skolan.

– Det är viktigt att få folk att tala väl om sin kommun. Då kan vi också få inflyttning, säger Elise Ryder-Wikén.

Om ni får en miljon vardera, på vad satsar ni pengarna i den kommunala verksamheten?

– Det får bli en grundplåt till nya bostäder, svarar Therese Zetterman.

– Pengarna ska komma ungdomarna till del, svarar Dan-Olov Westberg.

– Det kan bli början till en fritidsgård och en slant till Vuxenteamet, svarar Elise Ryder-Wikén.