Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet står mellan Åsling (C) och Åkesson (SD)

Regeringskrisen gick alltså inte att avstyra och ett extra val är nu oundvikligt.

Därmed är det bara att börja med att erkänna för läsarna att jag personligen hade fel i min analys, jag trodde aldrig att partierna var beredda att dra konflikten så här lång. Det blir till att svälja stoltheten och se framåt nu när vi för första gången på över 50 år går in i en ny valrörelse, bara något halvår efter den förra.

I Jämtlands län finns det en strid som är särskilt viktig att ta för den som nu vill ge minskat inflytande till Sverigedemokraterna. Centerpartiet gick klart bättre i Jämtlands län än vad de gör i landet i övrigt, det visar att stödet för partiet är starkt. Man har en populär kandidat i Per Åsling som är väl etablerad hos sina väljare. I Jämtland är det mycket lika mellan SD och C om att vara det tredje största partiet. Inte ens en procent skiljer dem åt. Åsling och C lyckades gå segrande ur striden i september.

För att Centerpartiet nu till i mars ska kunna växa om Sverigedemokraterna i länet och se till att åter säkra sitt mandat behöver man se till att ha bra svar på väljarnas frågor. Grunden i en framgångsrik valrörelse handlar inte om mer eller mindre än så. Annie Lööf är alliansens just nu starkast lysande stjärna och hon kan använda detta för att få fram viktiga centerfrågor internt. För vad Jämtland, och resten av landet, behöver.

Först en ekonomisk politik som gynnar företagande. Stora delar av landet, särskilt områden utanför storstadsområdena, behöver fungerande alternativ till stora arbetsgivare. Som att starta, driva och bygga eget företag.

För det krävs en ekonomisk politik som uppmuntrar och stödjer nyföretagande. Exempelvis momsavdrag för växande delar av tjänstesektorn, som städ, restaurang och besöksnäringen samt ett fungerande system med personalobligationer.

En andra viktig punkt är att inte kväva svensk råvaruindustri och jordbrukssektor med förbud och pålagor. Den svenska skogen är viktigt för Jämtland, och den svenska transportindustrin är viktigt för skogen. Sverige har en av världens mest miljövänliga jordbrukssektorer. I det läget väljer de rödgröna att ålägga dessa mer straffskatter. Man kan fråga sig om de vill driva svensk råvaruindustrin och jordbruk i konkurs för att sedan importera från länder med sämre miljöhänsyn. Här måste Centerpartiet vara tydliga, inga fler straffskatter och konkurrensnackdelar för den svenska jorden och skogen.

Överlag måste nu hela Alliansen se till att få fram ordentliga svar på medborgarnas frågor. Och Centerpartiet har i det avseendet ett extra ansvar att stänga ute Sverigedemokraterna från en riksdagsplats. Valet står mellan Åkesson (SD) och Åsling (C).