Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valets första övertramp av ÖP

Valrörelser innehåller alltid lågvattenmärken. De kommer oftast i form av anonyma kommentarer till artiklar eller ifrån partier utanför riksdagen i desperat jakt på uppmärksamhet.

Tyvärr skedde den här valrörelsens första ordentliga övertramp på den i övrigt välskrivna ledarsidan på Östersunds-Posten. I måndagens ledare (17 februari) så ägnas hela texten åt att smutskasta av en av Centerpartiets toppkandidater inför EP-valet, Fredrick Federley.

Att kritisera en text från en ledarredaktion ska ske ytterst sparsamt, men som ledare för den unga Centerrörelsen i Jämtland måste vi här göra en markering.

Måndagens ledare saknade allt det som svensk politisk debatt brukar kännetecknas av – saklighet, hederlighet, och väl underbyggda argument. Ledaren kritiserar inte en enda av Federleys valfrågor, integritet, migration och djurskydd. Man väljer istället att hävda att Federley ser sig som en del av en sekt och jämför honom med den ultrakonservativa amerikanska presidentkandidaten Mitt Romney.

Ledarsidans agerande visar att man antingen inte tycker det är viktigt att följa med i den politiska debatten eller att man gärna går över anständighetens gräns för att få till en slagkraftig text. Vi vet inte vad som är värst. Om Federley förtjänar röster nog att hamna i Bryssel lämnar vi till väljarna att avgöra. Att han som kandidat, precis som kandidater från andra partier, förtjänar respekt från erfarna journalister tar vi däremot för givet. Tyvärr ser vi allt oftare övertramp i svensk media med rapportering kring Håkan Juholts tillkortakommanden som tydligaste exemplet.  

Det vore olyckligt om ÖP:s ledarsida anslöt sig till sina kollegor på andra sidan Atlanten som hellre smutskastar än för en saklig debatt. Det skulle på sikt vara skadligt för den svenska demokratin. Den är trots allt något som vi vet att både ÖP och Federley starkt värnar. 

Björn Larsson

distriktsordförande CUF Jämtlands län

Pernilla Carlsson

Ordförande Centerstudenter Åre-Östersund

Svar:

Jag förstår inte denna plötsliga distansering från Mitt Romney. Bortsett från en del moral- och värdefrågor samt den gröna camouflageuniform som vid högtidliga tillfällen bärs även i CUF måste Mitt på det globala planet vara en av de få toppolitiker - eller före detta sådana - som i dag står nära den ekonomiska politik ni förordar.

Lika lite förstår jag kopplingen mellan Fredrick Federley och en "saklig politisk debatt." När han i en lokaltidning 2009 lovordade den medelklass som bebor hans hemtrakt i Hammarby sjöstad sker det bland annat med orden "en etniskt väldigt homogen grupp."Den kommentaren skulle Romney aldrig undsluppit sig; någon känsla för multietnicitet måste en USA-politiker ha i dag för att bli tagen på allvar. Så icke i Sverige - om det inte är så enkelt som att väldigt få tar Federley på allvar.

SOL