Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärd behöver nya resurser

Representanter för Svenskt Näringsliv skriver att resurserna till välfärden har ökat. Uppgiften bygger på statistik från bland annat SCB.

Statistiken gäller i vissa fall från år 2000 till 2012, i andra jämförelser varierar åren. Det har varit två olika regeringar under denna tid, varför det är oklart vem som har påverkat vad.

Hur det nu än är med statistiken, är det få som håller med om att välfärden skulle ha blivit bättre under de senaste åren. Dagisgrupper och skolklasser blir allt större och det saknas lärare. Hemtjänsttimmarna blir allt färre medan köerna till sjukvården växer.

En anledning till detta är den höga arbetslösheten i landet. När många saknar lön från ett arbete, minskar skatteintäkterna till kommuner och landsting. Mer av pengarna går också idag till socialbidrag, då långtidssjuka och arbetslösa saknar trygghetsförsäkring.

Kommuner och landsting har inte kunnat höja kvaliteten inom välfärden, eftersom de inte har fått några nya pengar till den. Tvärtom, många har tvingats till besparingar.

De tillskott till skolan och sjukvården, som har kommit, täcker inte ens kostnaderna för befolkningstillväxt, åldersförändringar och höjda priser i Sveriges kommuner och landsting.

Undantaget är landets tio rikaste kommuner, som har fått 1 miljard extra av regeringen som tröst för att utjämningssystemet har gjorts lite rättvisare.

Regeringen har sedan 2006 sänkt skatten med över 130 miljarder kronor. Detta har främst gynnat dem som redan är rika. Skattesänkningarna har dessutom gjorts med lånade pengar.

Regeringen Persson lämnade ett överskott på 65 miljarder kronor i statens kassa efter sig. Det har Anders Borg vänt till ett underskott i årets budget på 87 miljarder. Det är en försämring med 52 miljoner om dagen, i åtta år.

Sverige är ett bra land att bo i. Valet handlar nu om vi ska ha jobb och bra välfärd också i framtiden. Ska vi fortsätta med stora skattesänkningar? Eller ska vi investera i fler jobb och en bättre skola, omsorg och sjukvård åt alla?

Socialdemokraterna har satt som mål att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten inom EU år 2020. Det ger människor frihet att besluta över sitt eget liv. Det ger också resurser till bättre skola, vård och omsorg.

Marie Nordén (S) Gunnar Sandberg (S)

riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel