Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfläsket kom tidigt

Landstingets majoritetspartier, S, V och MP, är nu ute i länet och beskriver den positiva framtid som väntar Jämtlands läns landsting. Det utlovas satsningar på cancervård, telefontillgänglighet, familjecentraler och så vidare. Vad löftena är värda får var och en ta ställning till i valet.

Den sanna bilden av vårt landsting är att det befinner sig i ett ekonomiskt fritt fall. Bokslutet för 2008 visar på ett underskott på 96 miljoner kronor! Vårt landsting hade under 2008 landets högsta kostnadsutveckling. Skatteintäkterna sjunker dramatiskt och utrymmet för nya satsningar är i stort sett obefintliga.

I det läget bestämmer landstingets vänstermajoritet sig för att på turné försöka förespegla länets invånare att tillståndet är gott och att man har kontroll på läget.

Logiken är obegriplig, men egentligen inte överraskande. Alla minns höstens turbulens när majoriteten ena dagen ger verksamheten sitt godkännande att genomföra ett svårt och omfattande omställningsarbete för att få ekonomin i balans och andra dagen meddelar att man höjer skatten. Nu har man en egen agenda för vad skattehöjningen ska användas till oberoende av omställningsarbetet och att skatteintäktsprognosen viker och kostnadsutvecklingen skenar.

För oss i Allians för Jämtland skulle det vara enkelt att vända det tuffa omställningsarbetet ryggen och istället ägna sig åt politiskt taktiserande men som ansvarsfulla politiker väljer vi att fullfölja arbetet. Vi har tagit detta arbete på allvar och valt att ta ansvar.

vi landstingsråden, Robert Uitto (S), Monalisa Norrman (V) och Anna Hildebrand (MP):

Gäller överenskommelsen om att målet är att genomföra omställningsarbetet i politisk enighet?

Eller är era ansträngningar för att få fortsätta regera landstinget överordnade omsorgen om framtidens sjukvård för länets medborgare?

Kommer era vallöften finansieras via pengar som frigörs i omställningsarbetet eller kan vi förvänta oss ytterligare skattehöjningar?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel