Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfrihet även i Härjedalen

År 2009 infördes lagen om valfrihet, Lov, och ett år senare fanns förslaget med i majoritetens valplattform om att pröva en alternativ driftsform på något äldreboende i vår kommun.

Fyra år senare har fortfarande inget hänt i Härjedalen, och ingen tror att det över huvud taget kommer att hända med (S) i kommunledningen.

Nej, för valfrihet är en styggelse som lätt förknippas med vinstintressen och missförhållanden som följd enligt S och V.

I kommun efter kommun inför man Lov med alternativ till offentlig regi, även S-kommuner. Nästan två tredjedelar av Sveriges kommuner har antingen börjat tillämpa eller beslutat om att införa Lov.

I en rapport utgiven av Svenskt Näringsliv i år skriver man att det gjorts ett antal studier som undersöker konkurrensutsättningens effekter på produktivitet och effektivitet.

Resultaten förstärker intrycket av att den konkurrenssituation som uppstår vid utnyttjande av privata aktörer förbättrar produktiviteten i både privat och offentlig regi.

I Östersund pågår en intressant studie där två identiska äldreboenden har byggts, ett i kommunal regi och ett som drivs av Vardaga.

Första delresultaten som presenterades i maj visar att det inte är någon skillnad på brukarnöjdheten mellan de två boendena, men att kostnaden per vårddygn är högre i kommunens regi. Det handlar om 10 miljoner kronor mindre i den alternativa utförarens budget.

Blir kommunal verksamhet alltid blir bättre med mer ekonomiska resurser? Konkurrens kan ge positiva drivkrafter till att effektivisera och utveckla verksamheter så att de blir attraktiva för både arbetstagare och vårdtagare. Det är nyttigt för personalen att möjlighet finns att byta arbetsgivare.

Vi tar för givet att vi ska välja vem vi vill ha som frisör, hantverkare och tandläkare. Lika självklart borde det vara att de äldre får bestämma vem som ska ge dem den dagliga omsorgen.

Oro för vanvård behöver inte kommuner ha om de följer sitt ansvar då de fortfarande har tillsyn över privata verksamheter och att de håller sig till det uppdrag de har fått.

Alternativa utförare har fler kvalitetskontroller på sig än vad de flesta kommuner har på sin egen vård och omsorg.

I Härjedalen har S haft makten så länge någon kan minnas. Deras uttalande om att konkurrensutsätta verksamhet inom äldreomsorgen har visat sig vara tomt prat hittills.

Vi vill visa på trovärdighet och ändra inriktning på äldrevården där den äldre har mer att säga till om och framför allt kan välja vem som ska hjälpa den dagen man inte orkar riktigt själv.

Att behöva flytta till ett boende i en helt annan del av kommunen för att det inte finns ledigt i ens närhet strider mot rätten att kunna bestämma över ens eget liv även som gammal. Detta är möjligen ekonomiskt försvarbart men inte värdigt.

Om du tycker detta är lika viktigt som vi tycker – ge oss förtroendet att förändra och förbättra på riktigt!

Margareta Gladh (M)

Margareta Mahmoud Persson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel