Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfyllda första majtåg i Östersund

Årets första majtåg i Östersund samlade många demonstranter. Även många utanför de traditionella S- och fackföreningarna, enligt Kjell Svantesson.

Annons

Socialdemokraternas tåg var störst, men även vänsterns tåg var välfyllt.

I socialdemokraternas tåg var det inte bara partimedlemmar som tågade. Tvärtom var det färre föreningar än i fjol, menade Kjell Svantesson som är arbetarekommunens ordförande i Östersund.

Alltså var det många utanför de traditionella S-leden som deltog i demonstrationen.

– Det är jättebra med folk, det känns verkligen bra. Många barnfamiljer, det är roligt, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson.

Det flera barnfamiljer protesterade mot var kommunens förslag att stänga de flesta förskoleköken för att i stället centralisera matlagningen. Ett förslag som S, V och Mp är för.

– Vi lägger inga politiska värderingar i kommunens förslag. Vi tycker bara det är helt fel, oavsett vilket parti man tillhör, säger en förälder.

Demonstranterna gick från Österängsparken via gågatan till Storsjöteatern. Där bjöd partiet på korv, festis och kaffe innan huvudtalaren Björn von Sydow, riksdagsledamot, gick upp på scenen.

Björn von Sydow kritiserade regeringens politik, särskilt regeringens åtgärder för att möta den ekonomiska krisen.

Han menar att regeringen borde satsa mer pengar på kommuner och landsting för att skapa eller rädda kvar jobb.

Han efterlyste mer satsningar inom bygg- och bostadssektorn.

– Ett byggjobb ger tre nya jobb i ekonomin. Att inte använda det är emot all beprövad erfarenhet.

Med mer statliga pengar till kommunerna och landstingen stöttar också vård, skola och omsorg.

Björn von Sydow mindes tillbaka till 1990-talets lågkonjunktur och idkade viss självkritik.

– Vi kom inte alltid rätt i krisbekämpningen, när den kom att gå ut över barn och ungdomar. Det finns unga som fortfarande känner av konsekvenserna genom att de har ofullständiga betyg och genom att de har svårt att komma ut på sitt första jobb. Så vi måste göra allt för att freda barnen och de unga, säger Björn von Sydow.