Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen in i matchen C

Replik till Susanne Edfelt Sjölings (C) och Bosse Svenssons (C) insändare i ÖP 4 mars:

Till att börja med får man väl rita ett litet kors i taket över att den politiska oppositionen vaknar till och äntligen gör ett kulturpolitisktutspel i media. Det hör inte till vanligheterna på våra breddgrader. Men det är jättebra att det kommer – och bättre sent än aldrig. Debatten behöver definitivt breddas.

Bosse och Susanne tycker att vi kulturarbetare ska fortsätta den uppkomna debatten ”bortom paroller och galor” och det ska vi definitivt.

Frågan är dock om centern kommit med detta utspel om det inte varit för att en gruppering som Startskott! hjälpt till att sätta strålkastarljuset på kulturens betydelse för den här kommunen.

Kalla mig cyniker, men jag tror inte det.

För att lyfta en så politiskt ointressant fråga som kulturens potential och dess roll i den regionala utvecklingen, krävs det galor och paroller. Till att börja med.

I förlängningen handlar sedan frågan om hur vi gör det på bästa sätt och där kan – möjligen – ett nytt kultur/konserthus vara en bra början. Inte minst för att det verkligen behövs för de 100-tals professionella musiker, skådespelare, filmare och konstnärer som just nu sitter utspridda med sina värv i källarlokaler, skolor, dragiga kyrkor, gymnastikhallar och annat. Men också för att det skulle vässa staden Östersunds profil och attraktionskraft.

En satsning på ett modernt kulturhus skulle vara ett välkommet ställningstagande för kultursektorns möjligheter att påverka samhällsutvecklingen – och för deras möjlighet att stärka stans självkänsla.

En polarisering mot idrotten – som jag tolkar det att Susanne och Bosse efterlyser – är nog däremot en kontraproduktiv idé.

Östersund behöver både kultur och idrott för att bli ett intressant alternativ för företagsetablering och inflyttning.

Vad gäller kommunledningens yrvakna löften om satsningar på kulturen är det nog få som tar dem på något större allvar just nu. Själv ser jag det mer som ett uppehållande försvar från deras sida. Ett tidigt serverat valfläsk.

Den nuvarande kommunledningen saknar kulturpolitiska visioner och en identifierbar strategi för hur Östersunds starka kulturliv ska tillvaratas och förädlas.

Det måste vi småföretagande kulturarbetare hjälpas åt att påverka.

Exempelvis med ideella initiativ som Startskotts gala söndag 22 maj på Gamla Teatern.

Det är för övrigt intressant att kulturen alltid måste motivera sin existens politiskt jämfört med idrotten – som verkar vara samhällsdanande per definition i mångas ögon. Men det är en annan diskussion.

Nu gäller det att de framåtblickande, progressiva krafterna i den här stan samlar sig och hjälper att hålla kvar kulturfrågan högt på agendan.

Därför välkomnar jag centerpartiets friska inhopp debatten. Ni visar vilja och det är det är bra. Ett gott föredöme – om inte annat – för S och V som fortfarande inte alls har insett vikten av den här frågan.

Jens Ganman
författare och musiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel