Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen tillbaka till Härbergsdalen!

I går kom så äntligen postbilen efter ett års frånvaro tillbaka till Härbergsdalen.

Anledningen är att Post- och telestyrelsen, PTS tvingat Postnord att återuppta en utdelning av post i Härbergsdalen. Under ett års tid har byborna tvingats ta sig till Svansele fyra mil bort för att hämta sin post.

PTS agerande är en viktig seger för glesbygden. Det är allvarligt när den offentliga servicen drar sig tillbaka och misslyckas med sitt samhällsuppdrag. Det är statens ansvar att alla kan ta del av den service man har rätt till som medborgare, oavsett var i landet man bor.

Strömsunds kommun är naturligtvis mån om att få ta del av ära och berömmelse för att förändringen ha blivit av. Säkert har man också haft en roll att fylla i lobbyarbetet mot PTS. Men det går inte att komma ifrån att postbilen hade aldrig återvänt utan det engagemang som länets riksdagsledamot Per Åsling (C) och Centerpartiet lagt ned.

I valet var det ett av Åslings skarpa löften att posten skulle återvända. Därefter har han jagat glesbygdsutredaren Catarina Håkansson Boman i tid och otid. Resultatet blev att Håkansson Boman tog upp problemet i sin delrapport till regeringen. Därtill har offentliga möten arrangerats och representanter från Post- och telestyrelsen har uppvaktats och lotsats runt i regionen för att se verkligheten med egna ögon.

Varken Strömsunds kommun, Åsling eller Centerpartiets arbete bör stanna här. För Härbergsdalen, finns fortfarande mycket att göra. Post blir e-post och för att kunna vara en deltagande medborgare imorgon behövs mottagning till både mobiltäckning och det mobila bredbandet. Med postutdelning i Härbergsdalen är byn tillbaka i nutid. Men för att kunna möta framtiden krävs samma digitala åtkomst som du och jag tar för givet.