Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VÄLKOMMET BLODBAD

Nintendos konsol Wii har kapat åt sig familjemarknaden med barnvänliga spel i massor. Nu kommer spelet som skvätter blod på den imagen.

”Madworld” är så galet våldsamt att det skapat ramaskri runt om i världen.

vilken form av våld en spelare tål varierar kraftigt. Åtminstone om man ska tro de myndigheter som bestämmer spelens åldersgränser. I Sverige tål vi det mesta och här används ett system som spelbranschen sköter för egen hand.

Alltså får det kommande ultravåldsamma ”Madworld” en rekommenderad åldersgräns som är 18+.

Australien försöker däremot inte ens förlaget Sega att släppa spelet. Där råder mycket hårda regler för vad som får visas i ett spel.

– Det här handlar om serietidningsvåld. Det är en helt annan sak än realistiskt våld, säger producenten Atsushi Inaba.

– Men jag har ingen åsikt om de olika reglerna. Vi har försökt att göra det spel vi ville, att följa den vision vi hade. Vi kan helt enkelt inte ta bort blodet.

Inaba är en av tre välkända utvecklare som hoppade av Sega för att starta eget, en studio vid namn Platinum Games.

kollegorna Shinji Mikami och Hideki Kamiya är några duvungar direkt; de har jobbat med stortitlar som ”Resident evil”, ”Devil may cry” och ”Okami”. Vilket för övrigt är tre spel som alla verkar ha inspirerat ”Madworld”.

När man ser ”Madworld” förstår man precis vad Atsushi Inaba menar med att blodet måste vara kvar. Säga vad man vill, men ta bort det röda från det här helt svartvita spelet och du får en ytterst trist yta. Faktum är att den svartvita stilen (tänk filmen ”Sin city”) snarast är en konsekvens av blodet.

– Den grafiska effekten blir starkast på det här sättet. Designen av spelet började med blodet.

Brittiska kvällstidningar ska kanske inte tas på allt för stort allvar, men i höstas lyckades i alla fall The Daily Mail dra igång en läsarstorm efter att ha kallat spelet för det våldsammaste någonsin.

– Ja, det var den. ”Madworld” är extremt våldsamt, det är ju vår vision, säger Inaba.

För Nintendo kommer inte spelet alls olägligt. Det finns en hel del som tyder på att försäljningen av konsolen börjat stanna av och att den barnvänliga imagen kanske inte räcker för att sälja mer konsoler. Vad kan då vara bättre än att solka ner sin skinande vita spelmaskin med hinkvis med blod?

tror att spelet är dåligt eller spekulativt får nog tänka om. När branschhöjdare nyligen fick lista vilka spel de tror har störst försäljningspotential under 2009 hamnade ”Madworld” högst på listan över spel som kan överraska. (TT Spektra)