Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkomna till 2014, vinter-OS och supervalåret!

Välkomna till 2014 och årets kanske kravfriaste månad! I januari behöver vi inte göra ett endaste dugg, om man inte räknar in sånt som att packa undan julpynt och börja träna.

Men ingen förväntar sig några tindrade ögon eller särskilda kakor i januari. Tvärtom, i januari är det fullt tillåtet, ja, nästan förväntat att man ska vara trött och tvär och grinig. Julen kostade förmodligen mer än det var tänkt i form av pengar och kalorier. Nu ska här gnetas och snålas, och ingen alkohol förrän månaden är slut!

Samtidigt är det lite skönt också att återgå till vardagen och de vanliga rutinerna. Man är inte längre dagvill utan måndag är måndag och lördag är lördag.

Och ljuset återvänder – 31 januari har dagen blivit 2 timmar och 40 minuter längre sedan vintersolståndet. Heja, heja!

Vad kan man då förvänta sig av 2014? Först har vi förstås vinter-OS i ryska Sotji 7-23 februari. Där kommer dopningsanklagelserna att hagla och i alla sorters medier kommer kommentarer som "nej, det var inte Sveriges dag i skidspåret / rodelbanan / hockeyrinken / osv" att fällas.

Vallningsteam kommer att sågas jämns med fotknölarna om medaljerna uteblir, men inte nämnas över huvud taget när svenskarna hamnar på pallen.

Tveksamt är om Petter Northug låter sig inspireras av Emma Green Tregaro och tävlar med regnbågsnaglar, men man ska aldrig säga aldrig.

Ska president Putin ta tillfället i akt och visa sig med bar överkropp i något sammanhang? Han är ju väldigt förtjust i att visa bringan. Kanske vid någon prisceremoni? Helst vid minus 40 grader.

Fast det som det kommer gnällas mest över är att det är Viasat och inte SVT som har rätten till tv-sändningarna.

Det som verkligen präglar 2014 här i Sverige är att det är ett så kallat supervalår. Den 25 maj är det val till Europaparlamentet och 14 september är det val till kommun, landsting/region och riksdag.

Jag kommer osökt att tänka på en gammal Bette Midler-skiva från 1985: "Mud will be flung tonight" ("Smutskastning kommer att äga rum i kväll"). Valrörelsen började märkas av på allvar redan i höstas, och tonläget kommer bara att bli högre och gällare.

• Räkna inte med att höra något från de största partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, om vad de tänker göra. De vill nämligen bara prata om vilka hemska saker som motståndarna har på agendan. Och då har ju S ändå lovat att inte repa upp ett endaste litet jobbskatteavdrag!

• Småpartierna Centern och Kristdemokraterna lever som vanligt farligt och klarar kanske inte 4-procentsspärren. Deras strategi går därför ut på att skrika VI FINNS!

• Folkpartiet kommer att gå till val på att nu ska det äntligen blir ordning och reda i skolan om de bara får sitta i regeringen i fyra år till, och om Jan Björklund efter tolv år som utbildningsminister ändå inte lyckas med sitt uppdrag så är det fortfarande sossarnas fel.

• Inga kommer att älska vårt land så som Sverigedemokraterna, och exakt allting som på något vis är fel eller galet är förstås invandrarnas och flyktingarnas fel. Svårt hitta jobb? Svårt hitta bostad? Svårt bli av med mjäll? Allt beror på migrationspolitiken!

• Miljöpartiet och Vänstern samarbetar inte i denna valrörelse, varken med varandra eller S. Men bägge är mycket måna om att framstå som rättskaffens partier med miljövetande och genustänk och omsorg om den lilla människan och motstånd mot storkommersialismen och tokglobaliseringen.

Fast högst mysfaktor har nog ändå V-ledaren Jonas Sjöstedt, en mjuk man med behaglig röst och trevliga tröjor. Språkröret Gustav Fridolin är säkert en väldig begåvning men måste se upp med Carl Bildt-koefficienten så att han inte blir alltför magistral.

Vad blir då valresultatet? Jo, ännu en minoritetsregering fast med annan färg, ny statsminister som även denna gång är en man, och tomma stolar i plenisalen eftersom SD tvingats utesluta så många medlemmar. Men satsa inga pengar – oddsen är skrämmande låga ...