Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallöfte från Alliansen: Två miljarder till inlandet

/
  • Maud Olofsson fick beröm av Per Åsling, till vänster, och företagarveteranen Pelle Stjernström.– Det här gjorde du bra, sa Stjernström.
  • – Det här är ett sätt att visa att vi tror på Norrland, sa centerledaren Maud Olofsson.
  • Maud Olofsson, C, kom med ett saftigt vallöfte till inlandet på fredagen. Norrlands inland får två miljarder i form av en riskkapitalfond.

Regeringen vill satsa två miljarder kronor i en statlig riskkapitalfond för investeringar i Norrlands inland.

Annons

Fonden ska heta Inlandsinnovation och planen är att pengarna ska finnas tillgängliga redan nästa år.

Fonden är en del av alliansregeringens vallöften. Centerledaren Maud Olofsson presenterade nyheten vid en pressträff i Östersund på fredagen.

- Det är svårt för en företagare att få låna i bank idag. Staten kan bidra med det riskkapital som behövs för att förverkliga idéer som finns bland företagare i inlandet.

Maud Olofsson betraktar fonden som den största enskilda satsningen någonsin på Norrlands inland.

– Det visar att vi tror på inlandet och de enorma resurser som finns här i form av råvaror och naturtillgångar.

Riksdagsledamoten Per Åsling, C, är konstruktören bakom idén. Han var påtagligt nöjd och erkände att han inte hade räknat med att regeringen skulle avsätta så mycket pengar till fonden.

– Två miljarder kan växlas upp till fyra och mer än så tillsammans med näringslivet. Med de här pengarna blir det möjligt att investera i stora satsningar i samband med energiomställningen till exempel, allt från att ta tillvara skogsbränsle till tillverkning av komponenter för vindkraftverk. Och turistnäringen har stora behov av investeringar.

Hur fonden ska se ut, hur den ska administreras, var den geografiska gränsen för Norrlands inland ska dras, det ska en utredning ge svar på.

Men tanken är att staten via fonden ska gå in som delägare i företag man tror på, tillsammans med privata eller offentliga investerare. Maud Olofsson tar AP-fonden som ett lyckat exempel.

– Genom AP-fonden har man skapat säkerhet och uthållighet och förmerat kapital med statliga pengar.

Det är företagarnas behov och kunskaper som ska vara vägledande för hur pengarna ska användas, säger hon.

– Staten ska ge verktygen som kan förverkliga företagarnas idéer.

Affärsmannen Bengt A Dahl har lång erfarenhet av riskkapitalbranschen, både i Sverige och utomlands. Han säger att två miljarder kronor räcker långt.

– Det är oerhört mycket pengar även om det idag ställs andra krav på eget kapital i små och medelstora företag. Men det är viktigt hur man utformar fonden. Det tar längre tid att bygga ett företag och skörda frukterna idag än det gjorde tidigare.

Svenskt Näringslivs regionchef Lisbeth Godin var också nöjd.

– Det här visar att man har en tilltro till näringslivet i Norrland. Fonden möjliggör satsningar, inte minst på nya välfärdsföretag inom tjänstesektorn.

Mer läsning

Annons