Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vallöftena till studenterna bryts

Socialdemokraterna och Miljöpartiet gav många löften till studenterna innan valet, men nu efter valet lyser löftena med sin frånvaro.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) granskar varje år regeringens budget ur ett studentperspektiv. Årets granskning är ingen positiv läsning varken för studenterna vid Mittuniversitetet eller Östersund som universitetsstad.

Den så kallade tysta högskolereformen fortsätter. Genom att minska anslagen till regionala högskolorna och öka anslagen till universiteten omfördelas resurserna. De värst drabbade är Högskolan Väst, Blekinge tekniska högskola och Högskolan i Skövde som tappar 10 procent i dagens penningvärde fram till 2018.

Samtliga universitet, utom Mittuniversitetet och Luleå tekniska universitet, får ökade anslag 2015. Genom att satsa mer på de äldre universiteten än de nya universiteten sänder regeringen ut en tydlig signal att de vill koncentrera den högre utbildningen till de äldre lärosätena.

Den beräknade anslagsutvecklingen 2014–2018 för de nya universiteten är 2,5 procent och för de äldre universiteten 5,7 procent.

Sjukförsäkringen för studenter har stora brister. Till exempel kan studenter inte vara deltidssjukskrivna och studenters karenstid vid sjukdom är 30 dagar. Det innebär att en student ska klara sig 30 dagar utan inkomst om hen blir sjuk.

Både S och MP hade som vallöfte att studenter skulle kunna vara deltidssjukskrivning och karenstiden skulle ändras till sju dagar. Trots att Stefan Leven nämnde denna problematik i sin regeringsförklaring lämnas inga besked om sjukförsäkringen i budgeten.

Studiebidraget ska höjas med 300 kronor utlovade MP. I stället föreslås en höjning av lånedelen i studiemedlet till 1000 kronor.

Det innebär att regeringen är medvetna om studenternas ohållbara ekonomiska situation, men att öka studenternas skuldbörda är inte en långsiktig lösning. I stället borde regeringen eftersträva en balans mellan lån och bidrag som tidigare varit en uttalad ambition.

MP utlovade mer undervisningstid – oavsett utbildning ska alla studenter ha rätt till en genomsnittlig undervisningstid på minst tio timmar per vecka.

S utlovade 1 miljard för att öka undervisningstiden i högskolan. 125 miljoner utlovades för 2015 i budgeten och ytterligare 125 miljoner nästa år. Summan räcker inte för att garantera minst tio timmars undervisningstid, summan kommer inte ens stoppa pågående urholkning.

S lovade innan valet mer arbetslivsanknytning för studenter som läser program. Det finns inga satsningar i budgeten när det gäller arbetslivsanknytning, dock nämnder de att arbetsmarknadsanknytningen i utbildningarna är viktigt och att det är angeläget att arbetsmarknadsanknytningen i utbildningarna förbättras.

Viktor Thörn

ordförande för studentkåren i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel