Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väloljad funkmaskin och glödande Boel

För många besökare på årets Jazz Rhythm Fest var isländska Mezzoforte den självklara höjdpunkten, andra rankade Hanne Boel främst och själv njöt jag allra mest av samspelta Oddjob.

För att börja bakifrån kan man konstatera att avslutande Mezzoforte, för dagen ”endast” en sextett, levererade patenterad 1970-talsfunk komplett med slap-bas, rejält delay på gitarren och ylande keyboards.

Efter 30 års turnerande utgör herrarna en oerhört väloljad och tajt funkmaskin, George Dukes ande svävar över lokalen och som stötig funk på dansgolvet skulle jag gärna värma upp dansskorna till detta sväng.

Men farbröderna har spelat sina daterade grooves sedan 70-talet och vissa partier känns mer som att Kenny G river av ännu ett saxparty, typ ett dansband på speed, funkigt men också på rutin. Tyvärr.

Före islänningarna fick Hanne Boel under sin spelning alltmer välförtjänta applåder. Om jag inte blev alltför imponerad av hennes inledning så övertygade hon mig desto mer med en sugande cover på gamla ”Ode to Billy Joe”.

Den följdes av ytterligare några nummer där hon ruskade av sig den ganska såsiga stämning som färska skivan med ”Jacob Karlzon 3” i stora delar lider av.

Karlzons trio är däremot utsökt som alltid, en elastisk combo vars kapellmästare vågar spela skitigt mitt bland de slickaste av låtar och därmed utvinner kvalitet ur hela föreställningen.

Det hindrar inte att min starkaste upplevelse av årets jazzfest ändå blev Oddjobs kompakta kvalitetsuppvisning, med oupphörligt varierade tonkaskader.

Detta så mycket mer överraskande när frontmannen Goran Kajfes snöpligt nog inte medverkade. Han var dubbelbokad och om han varit här tror jag festen hade varit ännu häftigare.

Men liksom tidigare upplagor är jazzfesten en av årets musikaliska höjdpunkter i Östersund. Så tack, även i år, Estrad Norr!