Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valpkurs - en nyttig start i livet

På kursen samlas stora och små hundar, nya och vana hundägare. För att lyckas krävs det koncentration, tålamod och massor med godis.

På parkeringen framför travet står skålar med lockande leksak och köttben utställda på rad. I den ena änden står instruktören och hundpsykologen Jenny Hedin med en hund och i den andra änden står ägaren.

– Kom Leo, kom Leo, ropar Madeleine Lundhag, och den lilla Yorkshire terriern studsar med snabba steg mot sin matte.

Fem månader gamla sankt bernhardvalpen Manfred är både stor och liten på samma gång. Hans går på kurs med husse Leif Ångman och matte Maria Olenäs. För Leif är det första gången han går en kurs, trots att han haft flera hundar tidigare.

– Jag är väl lite old school på hunduppfostran, men tycker att det här är jättebra. Det är häftigt att se att bara genom att vara glad och rolig kan man få hunden dit man vill, säger Leif.

På kursen har Manfred och de andra fått träna på övningar som, de flesta, går ut på kontakt mellan hund och ägare.

– Vi har jobbat med att få kontakt med Manfred och att behålla den med olika störelse moment runt omkring, berättar Leif Ångman.

– Det har varit jättebra att arbeta med störning som bilar, hundar, cyklar och att få hjälp med att försvåra övningar, säger Maria Olenäs.

De berättar att Leif inte upplevt den kontakt de har nu med Manfred med sina tidigare sankt bernhards.

När Leif och Maria letade valp var de noga med vilken kennel de valde att köpa ifrån. Rasen är stor och kan lätt få problem, så att grundförutsättningarna var hälsosamma var viktigt för Maria.

– Vi ville inte ha en kennel där de föder upp i stall eller en som avlar på väldigt stora hundar, säger hon.

För Madeleine Lundhag och Alexander Ögren är den lille Yorkshire terriern Leo deras första hund. De går på kurs för att få tips med vad man ska tänka på.

– Det är väldigt mycket jobb med en valp, men det hade vi räknat med. Det är ju väldigt mycket glädje och kärlek också, säger Madeleine.