Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valsiffrorna klara nästa fredag

Först nästa fredag vet vi om alla siffror kring valet stämmer. Och att allt stämmer svarar personal på länsstyrelsen för.

Annons

Efter att vi lämnat våra valsedlar bakom oss i vallokalen ska nu allt kontrolleras för att säkerställa att hela valproceduren skötts på ett riktigt sätt.

Klockan 13.00 på måndagen inleddes arbetet med att kontrollräkna varenda röst som lämnats in på respektive vallokal. Räknandet av röster lämnade i länet genomförs i källaren på länsstyrelsen i Östersund.

– Totalt är vi 20 rösträknare, vi har dessutom en arkivgrupp, en kontrollgrupp och en grupp som för in alla fakta på datorn, säger Christine Tirén, en av alla kontrollräknare i Östersund.

Går allt som planerat ska riksdagsvalet vara färdigräknat på fredag. Därefter ska valsedlarna till kommunalval och landstingsvalen räknas.

Det definitiva slutresultatet kring kommer vi att veta först nästa fredag.