Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vältrimmat och närvarande med makalös musik

Det är en glädjande stor publik som, i hård konkurrens med säsongsavslutningen för Östersunds FK, slagit sig ner för att se Norrdans nya familjeproduktion "Lille Prinsen", fritt inspirerad av succéboken av Antoine de Saint-Exupéry.

Boken har översatts till över 230 olika språk och sålts i mångmiljon exemplar världen över. Tyvärr har jag inte läst boken på förhand och det är lite synd då föreställningen kanske hade varit ännu bättre om jag kunnat följa skeendet och karaktärerna än mer.

Det är ett gediget arbete som gjorts, scenbilden är fantastiskt vacker med det stora tygsjoket som i första akten får agera öken, vatten och berg för att i andra akten mer omsluta och flyttas runt av dansarna. Ljuset och projektionerna höjer helhetsupplevelsen och ger en fin association till att författaren även illustrerat sin egen bok, då vissa projektioner skissas upp framför oss. Ensemblen är som vanligt vältrimmad och närvarande men imponerar mest gör ändå Daniel Nelsons musik som är makalöst spännande och vacker. Tyvärr får vi inte uppleva varken dirigenten David Björkman eller orkestern på plats, de uppträdde bara i Härnösand och Sundsvall och det känns lite snopet. Musiken skulle platsa i vilken storfilm som helst och står på helt egna ben och kommer förhoppningsvis spelas mer i framtiden.

Kanske är föreställningen i längsta laget och bland de yngre hörs vissa klagomål på just detta men på det stora hela är det tyst och koncentrerat i publiken. Det ger en härlig känsla av att barnkultur inte behöver vara yvig, lättillgänglig och underhållande för att intressera sin publik. Det kan räcka med att tro på konstens egenvärde och att våga lita på att barnens egen fantasi räcker väldigt långt.

Betyg: 4/5