Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valvaka med raggmunk i Åre

/
  • Valvaka med raggmunk, lingon och fläsk var det i byn Ängarna strax utanför Åre i går kväll. Intresset var på topp när de första valprognoserna började att droppa in.

Visst lever politiken i Åredalen.
– Folk tycker sjukt mycket, men de traditionella partierna är inte tillräckligt intressanta, säger Andres Sihvonen som samlat kompisar till valvaka i Ängarna utanför Åre.

Annons

Det sjuder inne i värden Jon Larsson gula enplansvilla i Ängarna strax väster om Åre by. Här har 15-tal kompisar från några olika kompiskretsar i Åredalen samlats till valvaka under söndagskvällen.

Det är en brokig samling personer. Professionella skidåkare, Ica-jobbare, taxikörare, äventyrare och restaurangmänniskor, de flesta under 30 eller strax däröver. Alla äter raggmunk med tärnat fläsk, morötter och lingon. Och mellan tuggorna kommer det en del åsikter.

Vid köksbordet sitter Jacob Lönnström. Han har röstat blankt. Det är ett sätt att protestera, argumenterar Lönnström.

– Hade jag haft en bestämd uppfattning då hade jag röstat. Men nu hade jag inte det, säger han.

Mittemot sitter Reine Barkered från Duved. Han bryter sina partisympatier från tidigare riksdags- och kommunalval och lägger sin röst på Piratpartiet.

– Det är en protest mot ett växande övervakningssamhälle. Upphovsrättsinnehavarna måste ändra taktik. Ta betalt via Itunes eller Spotify till exempel.

Vid 21.30-tiden visar SVT:s valundersökning på en framgång för Miljöpartiet på 11,5 procent och relativt blygsamma siffror för drakarna Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Ganska väntat, ungefär som opinionsundersökningarna, säger flera av valvakedeltagarna unisont i en kommentar till prognosen.

Mer läsning

Annons