Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanaver Carava dansar för att hela och befria

Dansgruppen Vanaver Caravan från New York arbetar för fred i världen och har rest klotet runt med sina dansföreställningar.

Nu är de i Östersund för att vara med då kören Mozaik uppmärksammar situationen på Västpapua med konserter, föreläsningar, shower och workshops.

Liviva Vanaver bildade dansgruppen tillsammans med sin man Bill för över 30 år sedan. När Mozaik frågade om de ville komma till Sverige och hjälpa till att samla in pengar till Västpapuas befrielsekamp fanns det ingen tvekan.

– Det här är vad vi gör, vi samlar ihop pengar och försöker skapa medvetenhet, säger Livia Vanaver och berättar hur dansgruppen tidigare varit i Balkan och uppträtt och hur de jobbade under 9/11.

– Vi försöker hela genom dans och musik.

Att Vanaver Caravan har hittat till Östersund har sin naturliga, om än något speciella, förklaring. I kören Mozaik sjunger Eva Persson. För 30 år sedan ville hon åka till USA och jobba som au pair.

– Eftersom jag var intresserad av musik och dans ville jag hitta en familj som också var det, berättar hon.

Hon hamnade hos Bill och Livia Vanaver, och sedan dess har de hållit kontakten.

2009 åkte hela kören till USA för att vara med på Clearwater Festival, och fick då tillfälle att träffa paret Vanaver och dansgruppen. Samtidigt befann sig körens ledare Myriam Lundberg i Västpapua. Ett år senare reste hon till USA och frågade då om Vanaver Caravan kunde tänka sig vara med i det projekt om Västpapua som nu har sin avslutning i helgen.

– Whatever we need to do, we do, konstaterar Livia Vanaver.

Paret Vanaver är i sin tur goda vänner med Pete Seeger, som lånat ut sin röst till den föreställning som Mozaik och Vanaver Caravan ger på Gamla Teatern i morgon kväll.

Både musiker och dansare ingår i Vanaver Caravan och i helgen är sammanlagt elva performers på plats. Helgens föreställning handlar om myten om Morgonstjärnan, en viktig symbol för det västpapuanska folket, men Vanaver Caravan har fler projekt än så att genomföra när de ändå har rest så långt.

I veckan har de dansat och pratat med barnen på Ås skola. På söndag arrangerar de flera workshops på OSD, under dagen får de som vill prova på klasser i till exempel lindy hop, capoeira, swing och clogging. Den som vill prova på en dansstil kan betala på plats för en och en halv timmes danslektion, pengarna som samlas in går till den organisation som kämpar för Västpapuas självständighet.

Nästa vecka ger sig Vanaver Caravan ut på turné med Estrad Norr.