Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandrare räddade kvinna på fjället

Två fjällvandrare räddade en sjuk kvinna på fjället.
– Hon hade en enorm tur att vi kom, säger Anders Edholm

På onsdagsförmiddagen lämnade Anders Edholm och dottern Anna-Karin Blåhammarens fjällstation för att vandra leden tillbaka till Storulvån. Efter två kilometer hörde de en kvinna ropa på hjälp.

– När vi kom runt hörnet såg vi en kvinna ligga raklång. Hon var alldeles grå men vi fick liv i henne, berättar Anders Ekholm.

Men när han skulle larma fjällräddningen hamnade han i Stockholm.

– Man blir ju galen. När man ringer 112 måste man hamna lokalt hos folk som vet att man befinner sig på fjället. Tillslut fick jag kontakt med polisen i Östersund som fick klart för sig hur det låg till.

Vädret i området var uselt med två decimeter snö på backen och mycket vind. Ambulanshelikoptern som larmades till platsen fick vända om.

– Jag sprang två kilometer tillbaka till Blåhammaren och fick tag i en 6-hjuling av ett arbetslag som jobbade med avloppssystemet på stationen. Tillsammans lyckades vi hämta kvinnan och föra henne tillbaka till Blåhammaren, säger Anders Edholm.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, hade drabbats av akut sjukdom. Hon hämtades senare på Blåhammaren av fjällräddningen och fördes till en väntande vägambulans vid Rundhögen för vidare färd mot Östersunds sjukhus.

På SOS Alarm säger man att det hör till ovanligheterna att larmsamtal från Jämtland besvaras i Stockholm.

– Landet är uppdelat i tre regioner och om det är hård belastning kan det hända att man slussas vidare. Detta för att undvika långa svarstider. Men det sker inte särskilt ofta, säger Ronald Krantz på SOS Alarms pressjour.

Läs även: Kvinna räddad på fjället