Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandring genom tid och rum

Visste du att rådhuset byggdes under stora protester eller att den stora branden 1884 troligen startades av en omkullvält fotogenlampa? Lär dig det här och mycket mer på en stadsvandring som tar dig genom tid och rum.

– Nu får herrarna i sällskapet blunda en stund, säger Anna Johansson aka Emma Wollenhaupt och gräver i sin korg.

Iklädd svart crêpekjol, hatt och sidenblus tar hon under skrattsalvor fram ett par krämvita underbyxor a lá 1890. Detta är en av de varor som mademoiselle Wollenhaupt säljer i sin kortvaruhandel och leksaksbasar.

Vi har rest cirka 150 år tillbaka i tiden och får genom affärskvinnan Emma Wollenhaupt lära känna Östersund och människorna som bor här.

Vi promenerar längs "stans vackraste" gränd; Törnstensgränd, som fått sitt namn efter stadsplaneraren Johan Törnsten. Vi besöker Smithens gård där sexbarnsmamman och affärskvinnan Vendela Smith framgångsrikt driver handelsgård, trots att "kvinnor inte kan sköta affärer". Vi tittar in i rådhuset och vandrar i maktens korridorer. Här blev byggarbetarna attackerade av upprörda stadsbor som tyckte att rådhuset var ett skrytbygge som kostade på tok för mycket. Nere på Strandgatan kikar vi in i trädgården där synska fru Hellberg får sin piga till att duka för gäster som endast frun själv kan se.

Apotekaren Samuel Perman är först med att flytta till staden och bosätter sig på tomt nummer ett, vid torget. Många hus runtom i staden pryds av en bredliggande, ljust målad panel; den så kallade östersundspanelen. Huset som Turistbyrån ligger i i dag, föredetta gymnasium, var en av de första byggnaderna med denna typ av panel.

Samuel Perman håller ordning och reda på byn och skäller efter noter ut den unga pojke som försöker snatta:

– "Stjäl i Brunflo, stjäl i Ås, stjäl i själva helvetet – men Östersund låter du bli!"

Mademoiselle Wollenhaupt rotar fram fler varor ur sin korg. Pastiller, parfymer, leksaker.

Besökaren Anki Jonsson luktar på parfymen 4711 och doften tar henne tillbaka till svunna år.

– Min momma brukade ha den här parfymen. Och pastillerna känner jag också igen, säger Anki Jonsson.

Efter en två timmar lång tur är vi tillbaka vid turistbyrån, tillbaka på 2000-talet, med mer kunskap om vår stad och dess karaktärer i ryggsäcken.

Vill du veta mer om skräddare Asker, om Johan Törnstens stadsplaner eller höra historien om hur Axel Karlsson uppfann Karlssons klister så boka in en stadsvandring.

Artikeln kommer från 100 procent Östersund.