Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanligt med minskat föreningsstöd

Nära hälften av landets kommuner minskar sitt kontantstöd till idrottsföreningar jämfört med förra året.

Riksidrottsförbundet har presenterat en undersökning av det kontanta föreningsstödet från kommunerna till landets idrottsföreningar. Av de 268 kommuner som svarat uppger 44 procent att man minskat stödet jämfört med 2013. 41 procent har svarat att de har ökat föreningsstödet, men de sammanlagda ökningarna är avsevärt mindre än minskningarna. Den genomsnittliga minskningen har varit en stadig trend de senaste sex åren.

– Den sammantagna minskningen ser kanske inte så stor ut från år till år, men i de kommuner som drar ner på stödet så får det konsekvenser. Föreningarna tvingas kompensera de minskade intäkterna genom exempelvis höjda deltagaravgifter och krav på mer ideella insatser. Det innebär att allt fler föräldrar inte kommer att ha råd att låta sina barn idrotta. Eller i alla fall inte börja med en andra eller tredje idrott, säger Riksidrottsförbundets ordförande, Karin Mattsson Weijber till rf.se.

Av de åtta kommunerna i Jämtlands län har fyra av dessa ökat föreningsstödet jämfört med i fjol, medan tre har minskat. En kommun har inte svarat. Länets kommuner har också svarat att man inte har några planer på att öka eller minska stödet till nästa år.

Utvecklingen märks tydligt när man beräknat hur mycket som ges i genomsnitt per invånare. 110 kr i år jämfört med 156 kronor 2013.

Jämtlands län ligger bra till i den statistiken med 155 kronor per invånare. Där är man näst bäst i landet, efter Kronobergs län.

Här kan man se hur varje enskild kommun har svarat i undersökningen:

http://www.rf.se/ImageVaultFiles/id_50586/cf_394/Kundkort_RF_2014.XLSX