Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vånna Inget tjuvstartar Yran på onsdagen

De småländska poppunkarna Vånna Inget gästade både Club Corazon i Östersund och Storsjöyran 2012.
Nu återvänder gruppen med fjolårets album ”Ingen botten” i bagaget.
På onsdagskvällen spelar de på Gamla Tingshuset i Östersund som en försmak på Yran.

Vånna Ingets gitarrist Tommy Tift minns de två tidigare spelningarna i Östersund.

– Den första spelningen, på Corazon, var en av de tidigaste riktiga spelningarna vi gjorde. Det var super på alla sätt. Och Storsjöyran var en av våra tidigaste festivaler, och det var grymt faktiskt. Vi tyckte att staden var grym, att det var en mjuk stämning och väldigt trevligt. Och så såg vi Patti Smith i hotellobbyn, säger Tommy.

Musiken som Vånna Inget gör har energin från punken och melodierna från poppen. Ofta har både musiken och texterna en vemodig ton. Uttrycket ligger inte långt i från det som Imperiet gjorde under 1980-talet. I förra veckan kom nyheten att Imperiets basist, musikern och producenten Christian Falk, avlidit efter att ha drabbats av cancer i bukspottskörteln.

– Imperiet var ett fantastiskt band och det är en stor tragedi att han har dött. Imperiet-eran är väldigt inspirerande. Om Ebba Grön tände någonting så kan man säga att Imperiet spikade fast det. Vi har absolut lyssnat på dem, men inte frenetiskt.

Det här vemodiga i er musik, vad lockar med att använda det uttrycket?

– Jag har hört någon säga att människor är stämda olika, och antagligen är man väl själv stämd i moll. Det är den typen av låtar som vi gör. Vissa människor har enklare att omfamna den typen av ackordföljder. Det är säkerligen socialt konstruerat, såklart.

Tommy Tift nämner skivan ”Två tungor” av Fred Åkerström som en stor inspirationskälla.

– Och jag tror att många av de svenska banden på 1970- och 80-talen, som Imperiet, var inspirerade av artister som Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Det finns något i moll som känns helt rätt, att man inte kan leva med ”Smurfhits”.

Det finns ett allvar i Vånna Ingets musik, och gruppens debutalbum heter just ”Allvar”.

– Musik är som bäst när det är allvarligt, inte bara när den görs för att underhålla brats som vaskar champagne. Att det är musik för riktiga människor som kan använda den i sin vardag. En människa som känner sig nere kan inte bara lyssna på en glad låt, och sedan bli glad själv. Det handlar om att processa känslor.

Ni är uppvuxna i Småland, men har flyttat till Malmö och Göteborg. Hur kommer det sig?

– Det är nog olika anledningar för alla. Merparten har väl varit att man har sökt sig från småstaden för att göra något annat. Man tenderar att bli uttråkad på platser. Jag önskar att det inte hade blivit så. Det är ingen positiv samhällsutveckling att människor som vill göra något kreativt flyttar till Malmö, Göteborg och Stockholm. Kommer du inte därifrån, framför allt Stockholm, kommer du inte att ta någon plats. Det är ett maktförhållande. Ett band som kommer i från Blomstermåla, hur bra de än är, har det svårare än ett band från Stockholm.

– Om Cardigans, som är från Huskvarna, hade kommit fram nu hade de inte slagit igenom, tror jag.

Tommy berättar att bandet aktivt försöka spela på mindre orter och på annorlunda platser.

– Landsbygden anses som ”okreddig” och många åker inte dit för att spela. Men jag tror att ett band måste spela inför många olika sorters publik, även folk som först inte förstår musiken, för att kunna övertyga. Vi försöker spela så mycket som vi bara kan, även på annat än naturliga spelplatser. I Falun, dagen innan Östersundsspelningen, ska vi spela i en replokal hos ett band vi träffat tidigare.

Fakta om Vånna Inget:

Aktuella: Spelar på Gamla Tingshuset i Östersund onsdag 30 juli klockan 19.00, tillsammans med Shitfucks. Arrangör är Kreativ Explosion, med stöd av Länskulturen och Östersunds kommun.

Diskografi: ”Allvar” (album, 2011), ”Jag ska fly tills jag hittar hem” (EP, 2012) och ”Ingen botten” (album, 2013) samt ett flertal singlar.

Medlemmar: Karolina Engdahl, sång, Tommy Tift, gitarr, Andréas Almqvist, trummor, Joel Nevrup, klaviatur, och Niklas Joelsson, bas.

Läs mer om Vånna Inget:

Vånna Inget spelar på Tingshuset

Yran-aktuella Vånna Inget spelar på Club Corazon