Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern i medvind på första maj

Förstamaj-demonstrationerna har startat och först ut i Östersund är Vänstern som trots blåsten tågar i medvind. På morgonen kom Ekots sammanställning som visar att V får rekordsiffror i väljarstöd.

Annons

– Det var väntat. Det är vänstervindar nu, säger Elisabet Öhrnell, ordförande för Vänstern i Östersund som höll i den första banderollen.

Under slagorden "Vi är unga och snygga - våra jobb ska vara trygga" och en rad andra gick Vänster-tåget iväg från Stortorget i Östersund. Målet är Badhusparken där det blir musik och tal.

Enligt Ekots sammanställning av de större opinionsinstituten ligger nu Vänsterpartiet på 8,6 procent och har därmed fler sympatisörer än Sverigedemokraterna som fortsätter att dala i opinionen.

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och bedömer att Vänsterpartiet har vunnit på att driva på frågan om vinster i välfärden.

– Det skulle jag vilja lyfta fram som en huvudförklaring, Vänsterpartiet är väldigt tydliga här, säger han till Ekot.

Vänsterpartiet får nu den högsta siffran sen Svensk väljaropinion startade 2008. Samtidigt som Vänsterpartiet går framåt och Miljöpartiet ligger kvar strax över 10 procent går det fortsatt knackigt för Socialdemokraterna som sjunker och ligger precis under 33 procent. Allt enligt Ekot.

– De flesta väljare är ju emot vinster i välfärden, kommenterar Elisabet Öhrnell innan hela tåget satte iväg.

Med på ett hörn var också Fi och Syndikalisterna.

– Vi sympatiserar med Vänstern och det skulle ha varit tråkigt om vi bara hade varit tio stycken i ett eget tåg, förklarade Sara Chi.