Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänstern och vinsterna i välfärden

debatt Vinster i välfärden, det ligger rätt i munnen, det är lätt att använda rent retoriskt, men vad menas?

En del av välfärden är färdtjänsten, eller hur? Kommer den att drivas i offentlig regi över hela landet efter valet om Vänsterpartiet kommer i regeringsställning?

Till och från daghem, äldreboenden och sjukhus sker dagligen mängder med transporter. Kommer dessa att över hela landet drivas i offentlig regi efter valet om V kommer i regeringsställning?

En hel del verksamheter i form av daghem, äldreboenden, hälso- och vårdcentraler bedrivs i byggnader ägda av det privata. Kommer dessa byggnader att tas över av det offentliga efter valet om V kommer i regeringsställning?

Byggnaderna byggs till största delen av stora byggbolag även verksamma långt utanför Sverige. Bolag som delar ut en hel del pengar till sina aktieägare och rejäla bonusar till sina högsta chefer. Ska det offentliga ta över byggandet efter valet om V kommer i regeringsställning?

Byggnaderna underhålls också i stor omfattning av privata aktörer. Kommer underhållet att tas över av det offentliga efter valet om V kommer i regeringsställning?

Är det vinst i välfärden om en landstingsdirektör lyfter 110 00 kronor i månaden plus sociala avgifter plus avtalsförsäkringar, cirka 165 000 kronor i månaden, eller cirka 2 miljoner kronor per år?

Varför är det inte vinst i välfärden när höga kommunala tjänstemän lyfter både lön och pension för samma tid från kommunen?

Naturligtvis ska inte räntesnurror och liknande sätt att försöka komma undan skatt tillåtas, men det är väl inget specifikt för företag inom den så kallade välfärden. Det är något som måste vi bekämpa över hela fältet!

Det verkar närmast som att det är fråga om de arbeten som utförs till stor del av kvinnor ska vara offentliga, medan andra jobb inom välfärden där män dominerar får vara privata. Var tog det feministiska Vänsterpartiet vägen?

Vad är det för fel att i stället koncentrera sig på vad man får ut av en verksamhet i stället för på vad man stoppar in? Ställ krav i välfärden!

Mats El Kott (FP)