Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterns toppolitiker i Åre får inte ta plats i kommunfullmäktige

Sune Bengtsson, Vänsterns förstanamn i Åre kommun, skulle göra comeback i Årepolitiken, när partiet gjort en omstart i kommunen.
Ett mandat har Vänstern också fått. Men Sune Bengtsson har inte rätt till det. Han har råkat skriva sig i Östersund.

Annons

– Jag vet inte hur det gått till. Jag har haft två fastigheter i Arvesund och har sålt en. Jag tänkte bo där och i en lägenhet i Östersund, och det skulle gå bra har de sagt som jag pratat med, säger Sune Bengtsson.

I folkbokföringen står han som boende i Östersund sedan 3 september. Den anmälningen kom in dagen före valdagen som är den viktiga dagen i det här sammanhanget.

För att kunna ta plats i en kommuns fullmäktige ska en person vara skriven i den kommunen på valdagen.

Sune Bengtsson förklarar att det varit jäktigt med försäljning och flytt. Han har inte varit medveten om att han inte är folkbokförd i Arvesund.

– Det var jättebra att du säger till, säger han till ÖP:s reporter.

Sune Bengtsson har haft en plats i Åre kommunfullmäktige från 1998 till 2011. Då lämnade han sin plats för att han kände sig så ensam i sitt parti. Hans ersättare hade bestämts sig för att lägga av och ingen annan fanns i lokalföreningen.

Men tidigare i år bestämde sig en grupp att väcka liv i föreningen och till valet togs en lista fram med sex personer på, varav Sune Bengtsson alltså röstades fram som översta namn.

Att comebacken i Åre kommunfullmäktige inte blir av verkar Sune Bengtsson ändå ta med ro.

– Det blir lugnt framöver, säger han och skrattar, men tillägger.

– Visst hade jag velat vara aktiv i Åre. Det finns mycket att göra i kommunen speciellt i de östra delarna. Men det finns andra som kan ta itu med det.

Om inte personkryss ändrar ordningen ska det vara Per Lund, Arvesund, som tar V-mandatet i Åre.