Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet är ett arbetsmiljöproblem

Ali Esbati (V) stod för ett omdömeslöst effektsökeri när han i bästa sändningstid kallade de tjejer och killar som arbetar med hushållsarbete för tjänstefolk. Uttalandet visar på en filosofisk rödvinsvänster långt bort ifrån arbetarklassens verklighet – vars intressen partiet grundades för att försvara.

Uttalandet gjorde bland annat Martin Ådahl, chefsekonom på Centerpartiet rasande i SVTs studio. Med svettig panna stirrade han in i Esbati och skrek ut "Ta tillbaka det".

Detta drama är förmodligen vad som är mest ihågkommet och omdebatterad efter SVTs jobbdebatt i söndags. Frågan är; har Ådahl skäl för sitt raseri?

Eller var det också ännu ett exempel på effektsökeri i hårdkokande valtemperatur?

Hushållsnära tjänster har varit omdiskuterat i över 20 år. Men aldrig med så höga brösttoner som efter RUT-avdragets införande 2007. Vänsterpartiet har inte varit ensamma med nedlåtande ord mot en hel yrkeskår. I dag vill Socialdemokraterna ha kvar RUT-avdraget, eller rättare sagt halvera, men det var inte särskilt länge sedan som man i kritisk ton kallade den för ett "pigavdrag".

Men moderna hushållsarbetare är långt ifrån några "pigor" i dag. Arbetsvillkoren och den sociala situationen är radikalt annorlunda. Man bor inte hos sin arbetsgivare för att nämna ett exempel. Att man vid sidan av arbetet kan bilda en egen familj är ett annat.

I slutet av 2012 presenterade de två forskarna Vesa Leppänen och Lars Dahlberg en uppmärksammad studie om hushållsarbetares arbetsmiljöproblem.

Studien visade att nio av tio trivdes med sina jobb. Det bästa var kontakten med kunderna och deras uppskattning över det arbeta man utförde. Yrkesrollen innebär en hög grad av självständighet och flexibilitet där man kom överens med kunden när uppgiften skulle utföras. Att därmed ges en större grad av egenmakt över arbetet uppskattades.

Hushållsarbetare upplevde däremot att allmänhetens syn på de arbetsuppgifter man utförde som det största arbetsmiljöproblemet. Arbetsuppgifterna kom med låg status och omgivningen såg ned på ens arbetssituation.

Ådahl har alltså skäl för sitt raseriutbrott. Det är alltid fint att ha ett arbete och i varje yrkesroll finns en stolthet att lyfta upp. När oppositionen kallar dessa duktiga yrkesutövare för pigor eller tjänstefolk säger man samtidigt att deras vardag och deras arbete inte är fint nog.

Det är att slå nedåt mot de som av allmänheten redan är dömd och bestraffad. Vårt samhälle måste kunna vara stort nog att även rymma hushållsarbetare.

I Jämtland är det fler än 5 000 personer som använder sig utav RUT-avdraget.

Vilka är då dessa personer som använder hushållsnära tjänster och därmed drar nytta av RUT-avdraget? Är det den privilegierade överklass som Vänsterpartiet bedriver sitt korståg emot? I en insändare häromdagen ger Marianne Larm–Svensson (C) svaret svart på vitt.

Enligt Skatteverket och Statistiska centralbyrån är det främst pensionärer, äldre än 75 år och småbarnsföräldrar som nyttjar RUT-avdraget. Och ingen av dessa grupper tillhör en överklass. 68 procent av köparna tjänade mindre än 32 000 kronor i månaden.