Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet stärker positionen

Miljöpartiets avhopp från majoriteten kan på sikt innebära förändringar av den politiska kartan i landstinget. Redan nu står det klart att Vänsterpartiet stärker sin position.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har majoritet även efter Miljöpartiets avhopp, men det är med minsta möjliga marginal - ett mandat.

Det innebär att S nu är helt beroende av V för att få igenom politiken i landstingsfullmäktige.

– Det här ställer tuffa krav på både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, det vill till att samarbetet flyter, säger Monalisa Norrman (V), landstingsråd.

V har tidigare varit tydliga med sin uppfattning när det gäller landstingsskatten - den bör höjas. Förra hösten beslutade landstingsfullmäktige om en höjning med 25 öre per intjänad 100-lapp. I den processen argumenterade både V och MP för att höjningen borde ha varit 50 öre. MP har fortsatt att driva den linjen, vilket starkt bidrog till att partiet hoppade av samarbetet eftersom de inte fick igenom kravet.

V kommer däremot att tona ned kravet på skattehöjning för att säkra samarbetet med S.

– Vi står mindre än ett år före ett val och vi har ju gjort upp om 25-öringen. Det behövs en skattehöjning, men vi vill se en nationell skattehöjning i första hand. Men om den borgerliga regeringen sitter kvar så kommer resultatet för Jämtlands läns landsting att bli ytterligare ekonomiska skärpningar. Då räcker inte en 25-öring, säger Monalisa Norrman.

Efter valet i september finns flera tänkbara scenarier. Om S och V samlar en majoritet igen kan de fortsätta styra under förutsättning att de återigen kan bygga ett stabilt samarbete. Men det räcker med att ett av de två partierna tappar ett mandat så är de beroende av ytterligare ett parti för att åstadkomma en majoritet.

– Jag ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner även i framtiden. Vi har inte ambitionen att stänga dörren mot Miljöparitet. Det är mycket som kan hända i ett val, vi kan också vinna fler mandat och få ett bättre läge, säger Bengt Bergqvist (S), gruppledare.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, utesluter inte uppgörelser över blockgränsen efter valet. Om de båda blocken är jämnstora och om Sverigedemokraterna kommer in i landstingsfullmäktige anser han att sådana lösningar måste sökas för att blockera SD. I ett sådant läge utesluter han inte samarbete med något av partierna som i dag finns representerade i fullmäktige. Med ett undantag - Vänsterpartiet. Och han gillar inte att V nu stärker sin position.

– Det ser vi allvarligt på. Vänsterpartiet är en kvarnsten runt landstingets hals.