Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpolitik för bättre välfärd i Sverige och Europa

På söndag är jag i Östersund för att tala om valet till Europaparlamentet.

En röst på Vänsterpartiet är en röst mot den högerpolitik som styr Europa. Den utveckling som sker i Europa är samma som vi ser i alliansens Sverige.

Klyftorna mellan fattiga och rika ökar. Inkomstglappet mellan kvinnor och män blir större. Vänsterpartiet har lösningarna för att skapa en bättre välfärd, stärka anställningstryggheten och öka jämställdheten mellan kvinnor och män.

Inför riksdagsvalet är vinster i välfärden en central fråga. Välfärden ska finnas till för alla dem som behöver den, inte för riskkapitalister att tjäna pengar på. Därför vill vi sätta stopp för vinstuttag från skola, vård och äldreomsorg.

Vi ser gärna kooperativ, stiftelser eller företag utan vinstintressen, men de ska inte få plocka ut vinster. Jag ser fram emot att besöka personalkooperativa äldreboendet Brännagården i Högarna by när jag besöker Jämtland.

Men frågan om vinster i välfärden gör det också viktigt att rösta i EU-valet. Just nu förhandlar EU och USA om ett frihandelsavtal som kan ge företag rätt att stämma Sverige om våra demokratiska beslut gör deras vinst mindre. Det skulle kunna ge det amerikanska riskkapitalbolaget som äger Carema en möjlighet att stämma Sverige om vi förbjuder vinster i välfärden.

För Vänsterpartiet är det självklart att Sverige själva ska få avgöra frågan om vinster i välfärden. Varken EU eller riskkapitalbolagen ska kunna bestämma över det.

På område efter område i riksdagsvalet har vi förslag för att skapa jämställdhet mellan kvinnor och män. Kvinnojourerna måste få ett ordentligt statligt stöd till det viktiga arbete de utför.

Vi behöver införa en rätt till heltid, vilket är en viktig jämställdhetsfråga eftersom det framför allt är kvinnor som tvingas arbeta deltid. Vänsterpartiet satsar på att höja lönerna i lågavlönade kvinnodominerade yrken.

Även i EU står jämställdhetsfrågorna i centrum för oss. När de konservativa och högerextrema partierna växer behövs det röster som står upp och försvarar kvinnors rättigheter. Aborträtt, trafficking och mäns våld mot kvinnor är områden där vi gör skillnad.

Ett tredje område som blir viktigt både i riksdagsval och EU-val är frågan om trygga jobb. Alla som arbetar i Sverige ska ha schyssta villkor och omfattas av svenska kollektivavtal, oavsett om man kommer från Krokom eller Krakow. Men för att få en ordentlig arbetsrätt och trygga jobb måste vi driva det både i riksdagen och i Bryssel.

Varken Sverige eller Europa ska styras av girighet och jakten på pengar. Ett samhälle där vi bryr oss om varandra är ett bättre samhälle.

Många partier säger att de är kritiska till EU nu när valet närmar sig. Vår EU-kritik har inget bäst före datum på valdagen. Vänsterpartiet har röstat emot att mer makt förs över till EU med fördragsändringar eller medlemskap i euron.

EU-valet är också en utmärkt möjlighet att visa att vi vill ha en ny politik i Sverige. I år kan du som väljare vinna över högern och Fredrik Reinfeldt två gånger.

Jonas Sjöstedt

partiledare Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel